Upplev underbara Antalya/Lara

Antalya är den turkiska Rivierans pulserande huvudstad

I stadens historiska stadskärna kan du gå på upptäcktsfärd i de smala gatorna, där det ligger spännande lokala butiker som säljer allt från turkiska mattor till brukskonst och sötsaker.

Avsluta turen med en välbehövlig drink vid den gamla romerska hamnen, eller fortsätt din shoppingrunda i ett av de flotta moderna shoppingcentrerna.

Välkommen till Turkiet

Våra utflykter i Antalya

Läs mer

  • Perfekt kombination av storstad och solsemester
  • Härlig historisk stad med massor av sevärdheter
  • Sol och bad, shopping eller kultur - du väljer!

Här kan du se vädret i Turkiet
Här hittar du en karta över våra hotell
Här kan du hitta spännande turkiska recept

Skulle du behöva lite omväxling från sol och strand, har Antalya mycket annat att erbjuda! Vi besöker de bästa sevärdheterna på våra utflykter. Kontakta din guide för mer information, eller läs vidare här.

Kaleici
Antalyas historiska centrum, Kaleici, ligger som en tidskapsel mitt i den moderna storstaden. Tillbringa en eftermiddag med att strosa bland de mysiga gatorna. Här kan du bland annat se den ursprungliga romerska stadsporten, som uppfördes för nästan 2 000 år sedan, och den romerska hamnen som fortfarande är i bruk. De gamla husen fungerar idag som små mysiga butiker och restauranger.

Düden-vattenfallet
Vid Düden-vattenfallet utanför Antalya kan du få en naturupplevelse utöver det vanliga. Här glömmer du helt bort att storstadens stress och jäkt är så nära. Vattenfallet kyler ner temperaturen och atmosfären är vidunderligt uppfriskande.

Antalya Aquarium
Antalyas nya akvarium är en fascinerande upplevelse för hela familjen. Du går runt i genomsiktliga tunnlar under vattnet och här kan du se exotiska fiskar och hajar komma simmande från alla håll och kanter. Akvariet har även en Snow World, där du kan ha snöbollskrig och bygga snögubbar, även om temperaturen utanför är 40 grader.

I den historiska stadskärnan Kaleici kan du gå på upptäcktsfärd i de smala gatorna, där det ligger spännande, lokala butiker som säljer allt från turkiska mattor till brukskonst och sötsaker. Avsluta turen med en välbehövlig drink vid den gamla romerska hamnen, eller fortsätt din shoppingrunda i de flotta moderna shoppingcentrerna, såsom TerraCity och Shemall.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Varje dag arrangeras det marknader på olika ställen runtom i centrum. Nedan kan du läsa mer om marknader närmst våra Lara-hotell. Kontakta en av guiderna för ytterligare information. Observera att marknadsdagar samt platser kan ändras.

Marknad i Lara
Marknaden arrangeras vid shoppingcentret Laura, och här finns goda möjligheter att spendera alla fickpengarna! De många bodarna säljer allt från textilier, souvenirer, frukt och grönt till olika prylar och krimskrams. Marknadsdag varje lördag.

Marknad i Güzeloba
Här finner du ett stort utbud av frukt, grönt och textilier. Marknadsdag varje fredag.

Det är alltid lätt att få tag på en taxi i Antalya. På de större gatorna finns taxiknappar, som du kan trycka på för att tillkalla taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 2-5 lira för en tur om du reser inom centrum. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på.Kom nära inpå det äkta Turkiet. Här får du minnen för livet.

Eftersom Antalya är byggt på en klippgrund finns inga vanliga stränder inne i centrum, men staden är omgiven av stränder på båda sidor.

Lara-stranden på hela 12 km är en av Turkiets längsta stränder. Stranden består av mörk sand och småsten, och vattnet blir relativt snabbt djupt. Om du vill besöka ett strandområde utanför ditt hotell, kan du till exempel åka till Lara Beach Park, där det även finns caféer och barer.

Antalya är en drömdestination för dig som sätter pris på ett stort utbud av fina restauranger och ett bra nattliv. Speciellt i den gamla stadsdelen och vid den stämningsfulla marinan finns gott om ställen där du kan avnjuta en delikat måltid. Även längs kustvägen i Lara finns det många goda restauranger. Vid Antalyas marina finner du massvis av barer och diskon som är öppna ända in på småtimmarna.


Antalya är den turkiska Rivierans huvudstad och min personliga favoritdestination. Mitt favoritställe i Antalya är förstås den gamla stan, Kaleici – dit åker jag gärna för att läsa en bok på ett mysigt café, eller bara för att gå längs de kullerstensbeklädda små gatorna och njuta av alla de vackra byggnaderna.

Nina Hahto Nazar guide Antalya


Praktisk information om Antalya

Bank och bankomat

Bankomater finns i Antalya centrum och på nästan alla hotell. Växlingskontor (exchange office) och banker finner du i både Antalya centrum i Lara.

Post och telefon

Postkontoret i Turkiet heter PTT. Här kan du växla utländsk valuta till turkiska lira samt köpa frimärken och telefonkort. För att ringa till Sverige ska du slå 0046 och därefter det önskade telefonnumret.

Läkare och apotek

Apotek (eczane) finns överallt. Om du skulle behöva uppsöka läkare är du välkommen att kontakta en av oss guider. Du kan också kontakta läkaren direkt på telefonnummer:
Anadolu Alanya: +90 242 522 62 62
Baskent Alanya: +90 242 511 25 11
Dr. Call Alanya: +90 242 511 33 36