Upplev historiska Side

I Side kommer du att få allsidiga semesterupplevelser som du aldrig glömmer!

Under de romerska kejsarna var Side en blomstrande handelsstad, som bl.a. tjänade stora summor på slavhandel och gladiatorslagsmål i amfiteatern. Arkitektoniska lämningar från stadens storslagna förflutna dominerar än idag gatubilden, och smälter samman med moderna butiker, restauranger och barer.

Gå på en romantisk kvällspromenad i den lilla hamnen och avsluta med att betrakta solnedgången vid Apollotemplet.

Välkommen till Turkiet

Läs mer

Våra utflykter i Side

Läs mer

  • Historisk stad med flera vackra ruiner
  • Paradis för barnfamiljer med sina fina sandstränder
  • Stadskärna med livfulla restauranger och butiker

 

Här kan du se vädret i Turkiet
Här hittar du en karta över våra hotell
Här kan du hitta spännande turkiska recept

Skulle du behöva lite omväxling från sol och strand, har Side mycket annat att erbjuda! Vi besöker de bästa sevärdheterna på våra utflykter. Kontakta din guide för mer information, eller läs vidare här i hotellboken.

Side marina

Perfekt för en romantisk kvällspromenad i solnedgången! Strosa längs med strandpromenaden till ljudet av vågorna, och titta förbi ett av de många mysiga caféerna och avnjut en drink eller en kopp kaffe innan kvällsmaten.

Apollotemplet och amfiteatern

Apollotemplet är en av de många spännande lämningarna från Sides romerska förflutna. Templet är vackrast i solnedgången, men du kan utan problem få en hel eftermiddag att gå med att gå på upptäcktsfärd bland de gamla romerska gatorna och butikerna i Sides historiska centrum. Missa inte den stora amfiteatern.

Manavgat

Den charmiga byn som ligger vid den vackra Manavgat-floden är verkligen värt ett besök. Här kan du bl.a. se traktens största moské och även dess största lokala marknad. Gå även gärna förbi det berömda Manavgat-vattenfallet.

Ide gamla husen i Side centrum finns idag en massa små spännande butiker, där det säljs allt från souvenirer till äkta mattor. Utanför staden finns flera outletcenter, där du kan köpa kläder och textilier till fördelaktiga priser. Våra samarbetspartners erbjuder gratis transport fram och tillbaka. Kontakta din guide för mer information.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Kontakta en av guiderna för ytterligare information. Observera att marknadsdagar samt -platser kan ändras.

Marknad i Manavgat

Side-områdets största marknad, där man lätt sätter sprätt på alla fickpengarna bland de många bodar som säljer textilier, souvenirer, läder och mycket mer. En del av marknaden är utpräglad lokal, och här säljs företrädesvis frukt och grönt. Marknadsdag varje måndag och torsdag.

Marknad i Side

Lokal frukt- och gröntmarknad vid den stora moskén. Här finns även ett stort utbud av textilier. Marknadsdag varje lördag. 

Sides historiska centrum är en bilfrizon, så du måste ta dig utanför de gamla gatorna för att hitta en taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 2-5 lira för en tur, eller lite mer om du ska åka långt. Om du tar en dolmus in till Side, släpps du av vid busstationen lite utanför centrum, och så kan du promenera sista biten, eller byta till en mindre shuttlebuss. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på.

Västra stranden

Sides mest barnvänliga strand, som är långgrund och har finkornig sand. De flesta av våra hotell ligger längs denna strand.

Östra stranden

En mer privat strand, där hotellen inte ligger lika nära havet. Vattnet blir snabbare djupt. Det är ofta vid denna strand du hamnar om du bor på ett hotell utan egen strand.

Den historiska stadskärnan fungerar varje kväll som medelpunkt för ett trevligt nattliv. De bästa restaurangerna hittar du vid marinan. Besök till exempel Orfoz Restaurant, där du kan avnjuta en romantisk middag i solnedgången med utsikt över havet. I samma område ligger åtskilliga bra barer och diskon som har öppet ända in på småtimmarna.


Side är en stad där romantiken flödar! När man strosar runt i hamnen är det lätt att föreställa sig hur Side såg ut under antiken. Bland gamla hus, butiker och ruiner har jag själv drömt mig bort många gånger. Ett besök i hamnen vid solnedgången är ett absolut måste, med ett glas vin i ena handen och din kära i den andra!

Pinja Raistikka Nazar-guide


Praktisk information om Side

Bank och bankomat

Bankomater finns i Side centrum och vid nästan alla hotell. Växlingskontor (exchange office) och banker finner du i Side centrum eller i grannorten Manavgat.

Post och telefon

Postkontoret i Turkiet heter PTT. Här kan du växla utländsk valuta till turkiska lira samt köpa frimärken och telefonkort. För att ringa till Sverige ska du slå 0046 och därefter det önskade telefonnumret.

Läkare och apotek

Apotek (eczane) finns överallt. Om du skulle behöva uppsöka läkare är du välkommen att kontakta en av oss guider. Du kan också kontakta läkaren direkt på ett av dessa nummer:
Anadolu: +90 242 744 02 02
Medicus: +90 242 753 11 11