Upplev mångsidiga Alanya

Alanya är speciellt känt för sitt härliga klimat och sina fina stränder

Därutöver bjuder staden på stora handelsgator, roliga lokala marknader och barer samt spännande sevärdheter.

Den mest berömda stranden är Kleopatrastranden, som den egyptiska faraon enligt legenden fick i bröllopsgåva från Marcus Antonius. Ett livfullt nattliv väntar dig vid den mysiga hamnen, och staden bjuder även på stora handelsgator, spännande lokala marknader, goda restauranger och mysiga barer.

Välkommen till Turkiet

Läs mer | Ladda ner guide

Våra utflykter i Alanya

Läs mer

  • En av nordbornas favoritsemesterorter
  • Härligt hamnområde med ett sprudlande nattliv
  • Gott om shopping, marknader, stränder och kultur

 

Här kan du se vädret i Turkiet
Här hittar du en karta över våra hotell
Här kan du hitta spännande turkiska recept

Skulle du behöva lite omväxling från sol och strand, har Alanya mycket annat att erbjuda! Vi besöker de bästa sevärdheterna på våra utflykter. Kontakta din guide för mer information, eller läs vidare här i hotellboken.

Alanyas borg

Ett besök på den ottomanska borgen från 1200-talet är nästan ett måste på din semester. Borgen har tjänat som både palats och som en del av försvaret mot fiender och pirater. Fästningsanläggningen sträcker sig ända ner till hamnen där du kan se det röda tornet, ett annat av Alanyas berömda kännetecknen, som
idag fungerar som ett museum.

Dim Cay

Den gröna Dim-floden är en enastående naturupplevelse, och här kan du utan problem tillbringa en hel dag. Det har byggts flottar i vattnet, där du kan lapa sol eller avnjuta en god lunch. Vid floden finns även den stora Dim-droppstensgrottan.

Damlatas

Om du inte vill åka hela vägen till Dim Cay, kan du besöka en mindre droppstensgrotta i Alanyas stadsdel Damlatas. Denna stadsdel är Alanyas äldsta och mest eftertraktade, och här finns även mysiga restauranger och spännande butiker.

Alanya är ett äkta shoppingparadis. Längs den stora huvudgatan, Atatürk Boulevard, hittar du ett stort utbud av internationella butiker, där det säljs kläder och textilier, lädervaror, smycken, skor och mycket, mycket mer. På 25-metersgatan, som ligger 25 meter från Atatürk Boulevard, hittar du de lokala marknaderna, som oftast är lite billigare. Du kan även besöka Alanyum, Alanyas största shoppingcenter.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Kontakta en av guiderna för ytterligare information. Observera att marknadsdagar samt -platser kan ändras.

Marknad vid Toptanci Hall
Stort utbud av frukt och grönt. En närliggande gata fungerar som en stor textilmarknad. Marknadsdag varje tisdag.

Marknad vid dolmusstationen, Atatürk Boulevard
Här säljs mest frukt och grönt, men det finns även ett fint utbud av textilier. Marknadsdag varje fredag.

Marknad i Oba
En av Alanyas största marknader med allt från frukt och grönt till souvenirer och textilier. Marknadsdag varje måndag.

Det är alltid lätt att få tag på en taxi i Alanya. På de större gatorna finns taxiknappar som du kan trycka på för att tillkalla taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 2-5 lira för en tur om du reser inom centrum. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på.

Kleopatrastranden
Kleopatrastranden, som ligger väster om borgen, är en fin sandstrand och ett av stadens störa dragplåster. Du kan hyra solsängar och parasoller, och här finns massor av restauranger och caféer.

Östra stranden
Östra stranden ligger öster om borgen och är 5 kilometer lång, så här finns gott om plats. Även här kan du hyra solsängar och parasoller och köpa något att äta och dricka under dagens lopp.

Incekum
Incekum-stranden, som ligger 25 kilometer utanför Alanya, är en av Turkiets bästa stränder. Den är långgrund och väldigt barnvänlig och består av finkorning, gyllene sand. Våra hotell Pegasos Resort och Pegasos Royal ligger direkt på denna strand. En del av stranden är tillgänglig för allmänheten.

Det finns en uppsjö av goda restauranger i Alanya, speciellt i området omkring hamnen. Besök till exempel Turkiets enda mikrobryggeri, Red Tower, där du kan avnjuta en middag med direkt utsikt över havet. I hamnområdet finns även massor av barer och diskotek, där det är liv och hålligång ända in på småtimmarna.


Genom hela Alanya sträcker sig tre huvudgator från öst till väst. Här finner du alla olika sorters butiker, både lokala och lite mer moderna. Ju närmare hamnen du kommer, desto fler restauranger och caféer dyker det upp och när magen kurrar finns ett stort utbud av lokala restauranger. Ett tips är att se vart lokalbefolkningen samlas för att äta – här hittar du god husmanskost för en liten slant!

Anna Lundberg Nazar-guide Alanya


Praktisk information om Alanya

Bank och bankomat

Bankomater finns i Alanya centrum och vid nästan alla hotell. Växlingskontor (exchange office) och banker finner du på Alanyas stora huvudgata, Atatürk Boulevard.

Post och telefon

Postkontoret i Turkiet heter PTT. Här kan du växla utländsk valuta till turkiska lira samt köpa frimärken och telefonkort. För att ringa till Sverige ska du slå 0046 och därefter det önskade telefonnumret.

Läkare och apotek

Apotek (eczane) finns överallt. Om du skulle behöva uppsöka läkare är du välkommen att kontakta en av oss guider. Du kan också kontakta läkaren direkt på ett av dessa nummer:
Anadolu Alanya: +90 242 522 62 62
Baskent Alanya: +90 242 511 25 11
Dr. Call Alanya: +90 242 511 33 36

Se våra fina hotell i Alanya här