Smaskiga recept från Turkiet!


För många är matupplevelsen och restaurangbesöken en viktig del av semestern.

För att du ska komma i stämning inför resan har vi här samlat några recept på turkisk mat som du själv kan laga till hemma i köket. Smaklig måltid och trevlig resa!

Börja din dag med menemen

Ingredienser:

4 ägg
1 tomat
1 lök
2 paprikor eller färsk chilli
50 gr fetaost
Kryddor: salt, peppar, oregano, mynta
 
Tillagning

1. Skär löken i ringar och stek dem i smör tills de är mjuka och genomskinliga.
2. Tillsatt finhackat tomat och paprika.
3. Tillsätt äggen och rör runt 3-4 min.
4. Tillsätt ost och kryddor.
5. Servera omgående.

Gör egen turkisk köfte

Ingredienser:

500 g lammfärs (alternativt nötfärs)
1 tsk fint hackad röd chili eller chilipulver
2 klyftor finhackad vitlök
2 msk hackad mynta
2 msk hackad persilja
Rivet skal av ½ citron
Salt och peppar

Tillagning

1. Blanda färsen med chili, vitlök, salt, peppar, mynta och persilja.
2. Forma färsen till avlånga köttbullar
och stek dem i olja i 5-6 minuter eller tills de är genomstekta.
3. Servera dina köfte med ugnsbakad. potatis, tomatsallad och turkisk yoghurt med gurka och vitlök.

Avsluta med ljuvlig baklava

Ingredienser:

1 rulle (270 g) fryst filodeg
2 dl sötmandel, 2 dl pekannötter,
2 dl osaltade pistagenötter
200 g mandelmassa
150 g smör
Sockerlag:1 dl vatten, 1 dl råsocker,
1 dl honung

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Tina filodegen. Rosta och hacka nötterna grovt och blanda med riven mandelmassa.
3. Använd en smörd ugnsform och skär filodegen i ark.
4. Lägg 3-4 ark filodeg i formen och pensla med smör mellan varje. Fördela hälften av nötblandningen över och platta till.
5. Upprepa proceduren med ett lager till.
6. Avsluta med 3-4 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör.
7. Skär baklavan i 8 bitar, grädda 20 min.
8. Koka upp vatten, råsocker och honung till lagen. Slå lagen över den färdiggräddade baklavan.