Välkommen till Rhodos!

Vi guider vill hälsa dig och din familj varmt välkomna till Rhodos. Vi hoppas att du får en oförglömlig semester med oss.

Grekland är ett fantastiskt land att semestra i – oavsett om du är här vår, sommar eller höst. Här kan du njuta av härliga sandstränder, vacker natur, en fascinerande historia, en tillmötesgående lokalbefolkning och naturligtvis våra många fina All Inclusive-hotell, med allt som erbjuds: god mat, avkopplande poolområden och roliga aktiviteter för såväl stora som små.

Vi är sex guider här på Rhodos och vi är här för att göra din semester så oförglömlig vi bara kan, därför kallar vi oss Dream Providers. Kontakta oss om du har några frågor eller om du önskar tips om ditt hotell och din destination.

Vi ser fram emot att höra från dig! Nedan hittar du en rad praktiska upplysningar samt inspiration till allt det du kan uppleva här på härliga Rhodos. Du kan läsa mer om vår service, hemresa, semester säkerhet och socialt ansvar i de olika avsnitten.

Dessa sidor uppdateras löpande och vi rekommenderar därför att du går in och läser dem regelbundet.

Holiday Center

Måndag - fredag
09:00 - 18:00
Lördag
09:00 - 18:00


SMS-nummer

+46 704 950 500

Vänligen notera att vårat SMS-service fungerar endast till och från det telefonnumret som är angivet i din bokning.


Telefonnummer

+46 108 108 550


Öppetider visas i lokal grekisk tid.
Kom ihåg att du själv står för samtal – och SMS kostnader.

Saker att se och göra

Rhodos är ett av Greklands och hela Europas mest populära resmål. En av de mest bidragande anledningarna till detta är läget – sydost om det grekiska fastlandet och väldigt nära Turkiet. Här på ön har du chans till flest soldagar i hela Grekland och det är en av de bästa platserna i Europa för sol och bad.

Rhodos tillhör ögruppen Tolvöarna, och är den största bland dessa båda till befolkning och till yta. Den största staden på ön heter också Rhodos, precis som ön. Den har ungefär 80 000 invånare, av öns totala närmare 120 000.

Två av de bästa orterna på Rhodos, enligt många, finns på den västra kusten precis utanför Rhodos stad.

 

Ixia

Ixia ligger bara en halvmil från staden och är en härlig barnvänlig turistort med en lång strand bestående av klappersten som ofta har en svalkande vind över sig. Vid stranden finns ett gott utbud av solutrustning i form av parasoller och solstolar, samt aktiviteter som till exempel vattensporter. I Ixia finns det också gott om restauranger, inte minst vid just stranden, och en hel del butiker.

 

Ialyssos

Ialyssos ligger ytterligare några kilometer bort från Rhodos stad och är Rhodos näststörsta stad med sina cirka 12 000 invånare. Även här finns en skön strand som ofta erbjuder så pass starka vindar att vågorna blir höga och uppskattas av surfare. I närheten finns ruinerna av den gamla huvudstaden på ön, Ialyssas, som Ialyssos fått sitt namn ifrån, vilket också är ett populärt utflyktsmål.

Kalithea

Med start bara några kilometer från pulsen i Rhodos stad ligger en familjevänlig region som heter Kalithea. Här finns gott om fina stränder och sköna orter som är enkla och trivsamma att vistas i. En av de största orterna i regionen är det pittoreska och genuina Koskinou, som är känt för sina speciella och färgglada byggnader.

 

Faliraki

Ligger några kilometer söder om Koskinou, är en av de största och mest populära semesterorterna på Rhodos. Faliraki har en av öns bästa stränder, som är över fem kilometer lång och orten har gott om aktiviteter för både stora och små. För den hungrige finns det flera restauranger och caféer att välja mellan i området. Det finns också ett mycket stort utbud av nöje och shopping.

Livfulla Rhodos stad är Rhodos vackra huvudstad, och har ungefär 80 000 invånare samt ett stort antal tillfälliga besökare. Här finns ett brett utbud av party, shopping, restauranger, caféer och barer, men även ett stort kulturellt arv och närhet till stränder.

Staden kan delas upp i en ny och en gammal del, varav den gamla är en fantastisk kulturupplevelse med riktig Medeltidskänsla. Här finns härliga, trånga gator och gränder och mäktiga slott och byggnader från gamla tidsperioder med underbar arkitektur. Mest liv och hålligång i gamla staden hittar du i Mandrakihamnen, där det är tätt mellan restaurangerna och barerna.

Eftersom stadskärnan är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i hela Europa har FNorganet Unesco förklarat den som ett världsarv – vilket säger det mesta om hur speciell och vacker denna del av staden är. Den nya delen av staden står i ganska stor konstrast, med sina pampiga och fräscha hotell och andra turistfaciliteter.

Mitt i staden finns också två härliga stränder med underbart vatten. Elli Beach är den mest välbesökta och har alla bekvämligheter man kan önska sig, medan den Västra stranden är lite mer avslappnad och uppskattas av surfare för sina goda vindar.

Kiotari är det perfekta resmålet om du vill uppleva genuin grekisk charm. Byn är vackert belägen strax utanför den antika staden Lindos och är omgiven av mjukt böljande gröna berg. Med sina härliga naturstränder och kristallklara vatten är det svårt att inte bli förförd.

Skulle det lokala shopping- och restaurangutbudet kännas för stramt, så ligger den legendariska vita staden Lindos bara en mil bort. Här kan du fynda lokala hantverk i de mysiga små gränderna och låta dig hänföras av stadens alla antika ruiner och monument.

Rhodos egen huvudstad ligger ungefär 6 mil från Kiotari. Där finns verkligen allt du kan tänka dig, oavsett om du söker häftiga nattklubbar, god mat eller bara vill shoppa loss.

Det råder ingen brist på mysiga badvikar i området. Några värda att nämna är Kiotari Beach, Memis Beach, Galouni Beach och Kardamis Beach. Stränderna är av typen klappersten och vattnet blir snabbt djupt.

Agathi

Agathistranden har tack vare den gyllengula sanden blivit alla sol- och- baddyrkares, och även lokalbefolkningens, favoritstrand. Stranden består av ljus, härlig sand och passar för hela familjen eftersom den är långgrund.

 

Anthony Quinn Bay

Den grekiska militärjuntan skänkte viken till skådespelaren Anthony Quinn som ett tack för att han gjorde ön känd genom att spela in ”Kanonerna på Navarone” här. Här är vattnet kristallklart och det finns en klippstrand med ett fåtal solstolar och parasoller samt en liten taverna.

 

Faliraki Beach

Öns längsta sandstrand med finkornig sand ligger på östkusten cirka 15 km från Rhodos stad. Här finns en mängd olika vattensporter, vattenpark, olika barer och butiker. Faliraki har också ett stort antal poolbarer längs med strandpromenaden. Här kan du hyra solsängar, delta i poolgames och lyssna på musik.

 

Tsambika

Stranden ligger i en vacker bukt på östkusten, cirka 35 km från Rhodos stad. Tsambika är en ljus, finkornig sandstrand. Runt stranden finns enklare tavernor, vattensportaktiviteter samt möjligheter att hyra solsängar och parasoller.

Bilden är av viken Anthony Quinn Bay

Hyrbil

En hyrbil ger dig frihet att i egen takt utforska omgivningarna och upptäcka nya platser. Kontakta guiderna för mer information om priser, bokning och utflyktstips.

Buss

Busstationen i Rhodos stad hittar du på båda sidorna av saluhallen i Mandrakihamnen. Från havssidan går stadsbussen som tar dig runt i Rhodos stad. Bakom saluhallen ligger busstationen som tar dig till öst- och västkusten. Biljetter kan köpas på bussen eller i kioskerna på stationen. Biljetter till stadsbussen i Rhodos stad köper du i förväg. Bussförbindelser finns till bland annat Ixia, Kolymbia, Faliraki och Lindos.

Båt

Båtar till de närmaste öarna Symi och Kos avgår frånnazar 11 Mandraki-, Commercial- eller Akandiahamnarna. Från Mandrakihamnen går även dykutflykter och båtar till Lindos.

Cykel

Att hyra cykel är ett utmärkt sätt att ta sig runt på egen hand. Tänk på att köra försiktigt, då trafiken på Rhodos har ett lite högre tempo än vi är vana vid hemma.

Afandou

Den antika byn Afandou förstördes av pirater på 600-talet. Namnet kommer från grekiska áfanton som betyder osynlig eftersom byn inte syns från havet. Den byggdes längre in i landet för att skydda invånarna mot överfall och här hittar du Rhodos enda golfbana, som har 18 hål. Här finns en strand som är flera kilometer lång med klart vatten och gott om plats, även populär bland lokalbefolkningen.

 

Apollona

Apollona är en mysig bergsby där gamla traditioner fortfarande hålls vid liv. Byn är framför allt känd för sin fina kyrka. Det sägs att här finns en liten bit av det kors som Jesus korsfästes på. Var den biten finns gömd vet bara prästen, men har du tur så är han på plats.

 

Attaviros

Öns högsta berg som höjer sig 1.215 m ö h. En liten väg leder upp på berget, sedan går det små stigar till toppen. Ett annorlunda äventyr!

 

Embona

Embona är en av Rhodos största byar och ligger vid foten av det högsta berget Attaviros. Nu har du kommit upp i vindistrikten och här ligger en av de två vinfabrikerna på ön, Emery. Här kan du prova på de lokala vinerna och också köpa med dig vin till förmånliga priser. Värt att prova är det vita vinet Villare, apelsinlikören Triple Sec och det mousserande vinet Demi Sec.

 

Epta Piges – De sju källorna

Cirka 5 km inåt land från byn Kolymbia på östkusten ligger Epta Piges, De Sju Källorna. Källorna mynnar ut i ett 186 meter långt undervattensdike från den italienska ockupationen. Här kan du vandra barfota i det iskalla vattnet genom den trånga och mörka tunneln till den lilla sjön och vattenfallet på andra sidan. Där finns en liten taverna och har du tur får du beskåda de färgrika och vackra påfåglarna som finns i området.

 

Filérimosberget

Berget är 267 meter högt och här finns lämningar från tre årtusenden. Det vackra klostret är från 900-talet, och det är välbevarat tack vare italienska arkeologer som restaurerade klostret strax före andra världskriget. Längst upp på avsatsen finns ruinerna från ett litet Athenatempel från 300–200 f Kr. samt flera andra kapell från 1400- och 1500-talen. Berget kröns idag av ett kors som uppfördes 1996 av Lions. Korset står på den plats där Ialyssos Akropolis en gång låg. Inuti korset finns det en spiraltrappa som tar dig upp hela 17,5 meter. Utsikten härifrån är fantastisk och ger dig en panoramavy över Rhodos vackra västkust.

 

Kamiros

Mytomspunna Kamiros var en av de tre viktigaste städerna under antiken och brukar kallas för Greklands Pompeji. Det är den enda platsen på Rhodos där du kan finna rester från en hel antik bosättning. Kamiros Skala är en mysig liten fiskeby, härifrån går båtar till Rhodos grannö Chalki. Ett perfekt ställe för lunch är den lilla tavernan vid stranden, som serverar fisk- och skaldjursrätter.

 

Kalithéa

De varma källorna i Kalithéa lockade många besökare till Rhodos fram till de förstördes under andra världskriget. Rika människor kurerades vid kuranläggningen, som ritades av en italiensk arkitekt och är byggd i orientalisk stil. Området omges av palmer och det finns goda möjligheter till sol och bad. Kalithéa är också det enda stället på Rhodos där sportdykning är tillåtet. Vattnet är klart och fint.

 

Kolymbia

I Kolymbia finns en avslappnad by med några restauranger och butiker. Det mesta kretsar kring eukalyptusallén och den långa sandstranden. Vid stranden ligger restaurang Limanaki och därifrån ser du ut över det vackra havet och Tsambikaklippan på andra sidan.

 

Kritiniaborgen

Kritiniaborgen är en fästning som byggdes av Johanniterriddarna på 1400-talet. Borgen ligger högt uppe på en klippa och härifrån bevakade man de många piratskepp som trafikerade Rhodos kuster under medeltiden. De välbevarade ruinerna, som är öppna för besökare, bjuder på en fin utsikt!

 

Lindos

”Den vita staden” och Rhodos stolthet. Det här är en av Greklands mest fotograferade platser och det med rätta. Här blandas spännande historia med fantastisk arkitektur och härliga sandstränder. Lindos finns med på Unescos världsarvslista och här får man inte bygga något nytt utan allt är bevarat i gammal stil. Staden består av små vitkalkade hus som klänger sig fast vid en enorm klippa som kröns av en Akropol tillägnad gudinnan Athena.

 

Monolithos

Ett av Rhodos vackraste fotostopp. Här finner du återigen lämningar från medeltiden, en fästning uppförd av Johanniterriddarna på 1400–talet kröner klippan och bildar tillsammans med blå himmel och turkosblått hav en färgsprakande palett. En lång stentrappa leder upp till borgen och väl uppe har du en fantastisk utsikt över havet och landskapet. Befinner du dig här vid solnedgång inser du att klättringen var värt mödan.

 

Petaloudes

Petaloudes betyder fjäril på grekiska. Denna lilla oas är tillflyktsort för hundratusentals fjärilar som lever sitt liv här mellan juni och september. Dalen är otroligt vacker med naturliga vattenfall och lummig grönska. Ta chansen att uppleva detta naturfenomen medan du är på Rhodos.

 

Prassonissi

Så långt söderut det går att komma på ön finner du surfarparadiset Prassonissi. Det öppna läget vid havet innebär att du oftast får räkna med ganska friska vindar. Du åker igenom ett militärt område för att komma ner till stranden, så bli inte förvånad om det vimlar av pansarvagnar och annat här. Väl framme finns det ett par enkla tavernor. Vid lågvatten kan du ta en tur till den lilla halvön, men passa dig för tidvattnet så att du inte fastnar där ute.

 

Profitis Ilias

Byggnadsverket ”Hjorten och hinden” står på Rhodos näst högsta berg Profitis Ilias 798 meter över havet. Landskapet har en hel del likheter med Alperna. Hit åker man lättast med bil antingen från Salakos i norr, från Embonas i sydväst eller från östkusten. I pinjeskogen 100 meter från toppen ligger hotellen Elafos-Elafina (hjort-hind) och de skulle lika gärna kunnat ligga i Alperna på grund av byggnadsstilen. Det var italienarna som byggde dessa med tanken att det skulle bli ett semesterboende åt Mussolini. Idag är det restaurang och hotell, vackert beläget med en sagolik utsikt över ön.

 

Psinthos

På vägen från Fjärilsdalen ner till Afandou ligger bergsbyn Psinthos, där italienarna besegrade Turkiet 1912. I Psinthos finner du kärlekens och galenskapens källa. Legenden säger att om du dricker vattnet från någon av dessa källor så blir du antingen vansinnigt förälskad, eller helt galen. Ingen vet vilken källa som är vilken. Om det här är riktigt sant vet vi inte, men om man prövar att dricka ur båda så borde det ju innebära att man blir både kär och galen.

 

Sianna

Denna lilla bergsby har blivit känd för sin goda honung och sitt lokala brännvin, Suma. Här möter dig ett annorlunda Rhodos. Får och getter strövar fritt på gatorna och du kommer nära lokalbefolkningen.

 

Tsambikaklostret

Tsambika är ett övergivet nunnekloster och kyrkan är helgad åt Jungfru Maria. Själva namnet Tsambika betyder ”eldsken”. Enligt legenden byggdes klostret som tack för att ett barnlöst par blev med barn efter att Jungfru Maria uppenbarat sig i form av ett mystiskt eldsken på berget. Idag är den lilla kyrkan en vallfärdsort för unga kvinnor som vill bli gravida och få ett lyckligt äktenskap. Den som vill bli gravid ska då gå till fots ända upp och helst krypa på knä den sista biten. På Tsambikadagen den 8:e september vallfärdar människor hit med offergåvor och brev.

Praktisk information

Det flesta bankomater är märkta med ”ATM" och Euro kan med Internationella Kreditkort eller Debitkort tas ut.

Det bästa är att använda bankomater under dagtid om möjligt (under bankens öppettider), och om möjligt, att använda det som är lokaliserade vid själva banken.

Vid användning av bankomater, tänk på att alltid skydda PIN koden, och som alltid aldrig berätta den personliga koden till någon ”utomstående”.

Var även uppmärksam om en okänd person erbjuder hjälp, eller kommer nära under tiden som ni använder maskinen.

Följ instruktionerna som ges, och om bankomaten skulle behålla ert kort,om du ej har möjlighet att få hjälp på plats direkt från banken, så rekomenderas det att kortet spärras direkt via att ringa till bankens spärrnings tjänst.

Det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller andra föremål som kan vara av kulturellt värde.

De kan vara antika och är då olagliga att ta med sig ut ur landet.

Behöver du komma i kontakt med läkare ber vi dig kontakta ditt försäkringsbolag eller Nazars Holiday Center för att försäkra dig om att du kommer till en läkare och ett sjukhus som vi kan gå i god för. Vi vill gärna vara säkra på att du tas om hand ordentligt och att du får den bästa vården. Samtidigt har vi möjlighet att hjälpa dig med eventuella särskilda behov under din sjukdom.

När du söker upp en läkare i utlandet ska du ha med dig ditt pass och dina försäkringspapper. Om du har köpt din reseförsäkring genom oss på Nazar och Allianz, ska du ta med dig ditt resebevis, där din försäkring är registrerad. Detta gäller som försäkringsbevis.

Oftast behöver du betala för läkarbesöket på plats och sen göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Det är därför viktigt att du sparar dina kvitton, både för medicin och för läkarundersökningar, så att du kan ansöka om ersättning för dina kostnader när du kommit hem.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa dig att få fram läkarintyg och/eller kvitton i efterhand.

På vissa stränder flaggas det med olika färger beroende på hur havet och vågorna är just den dagen.

  • Grön flagg betyder att det är fritt att bada.
  • Orange flagg betyder att du badar på egen risk och vid röd flagg är det förbjudet att bada.
  • Blå flagg betyder att stranden är av hög kvalitet och har god säkerhet.

Du bör aldrig simma ut från stranden, simma hellre längs med stranden. Att bada på natten är mycket riskfullt och bör undvikas. Badning i kombination med alkohol är direkt farligt. När du är på stranden bör du aldrig lämna dina värdesaker utan uppsikt. Offentliga stränder och det flesta stränder tillhörande hotellen använder sig utav ett flaggsystem, för att informera om möjliga livräddare på plats.

Ta del av informatinen angående flaggornas betydelse samt allmänna strandregler och information innan du simmar i havet. Vi har samlat mer information under fliken Säkerhet på semestern.

På många ställen i Grekland kan priserna vara angivna i både euro och dollar, så var uppmärksam på valutan innan du handlar. Kvalité och garanti kan variera allt efter var och vad du köper.

 

Rhodos stad

Kring Cypernplatsen i den nya stadsdelen finns många lite exklusivare märkesbutiker, som t.ex. Armani, Hugo Boss, Ralph Lauren, Lacoste, Diesel och Benetton. Men också stora kedjor som Zara, Mango, H&M, Marks & Spencer och kosmetikbutiker som Body Shop, Zephora och Hondos Center. Stadsdelen har många shoppinggator och du hittar även skobutiker, spritbutiker, kiosker och små supermarkets.

I den nya stadsdelen kan priserna på vissa varor vara ungefär som hemma. Men du kan också hitta mycket som är prisvärt, t.ex. mattor, keramik, väskor, paraplyer, glasögon/ linser, kryddor, olivolja, honung, parfymer och hantverk som tillverkats på ön. Utanför den nya stadsdelen ligger en del större matbutiker, t.ex. Eurospar som ligger nära sjukhuset och Pappou i Zefyros.

På Sokratesgatan i Gamla stan finns allt du kan tänka dig när det gäller shopping. Här går det även att pruta en del på priset, till skillnad från den nya stadsdelen. I Gamla stan råder en härlig basaratmosfär och det finns mängder av butiker som säljer allt mellan himmel och jord.

 

Ialyssos & Ixia

I Ixia/Ialissos finns det flera små shoppingstråk. Ett ligger på huvudvägen vid trafikljusen och ett hittar du mellan huvudvägen och vattnet i västlig riktning. Det finns också en hel del mer turistinriktade butiker nere vid vattnet österut. Längs med huvudvägen finns det stora matbutiker som AB och Pappou.

 

Faliraki & Kolymbia

I Faliraki ligger de flesta butiker längs huvudgatan Kalithea Avenue och i Kolymbia finns det en del butiker på Eucaluptus Avenue. Längs med strandvägen i Kalithea/ Faliraki finns även matbutiker som Eurospar och Lidl. I Faliraki ligger även mataffären AB.

 

Lindos

Prisnivån i Lindos kan vara något högre än på ön för övrigt, eftersom staden är ett av Rhodos främsta utflyktsmål för turister. Dock går det oftast att pruta på priserna.

Rhodos är en timme före Sverige. Både flygtiden samt upphämtningstiden på hotellet är angivna i lokala tider.

Ambulans:

166

Rhodos sjukhus:

224 10-800 00

Rhodos stad och Ixia:

Hiotakis Medical Centre, 15 Efstathiou G Str. Tel (22410) 276 16 eller 225 85.

Polis Nödnummer:

100

Rhodos stad & Ixia Turistpolis:

224 10-274 23/233 29

Faliraki Turistpolis:

224 10-847 00

Kolymbia Turistpolis:

224 10-511 11

Pefkos & Lardos Turistpolis:

224 40-312 23

Svenska Ambassaden i Aten:

210 72-661 00