Välkommen till Turkiet!

Nazar vill hälsa dig och din familj varmt välkomna till Turkiet. Vi hoppas att du får en oförglömlig semester med oss.

Turkiet är ett fantastiskt land att semestra i – oavsett om du är här vår, sommar eller höst. Här kan du njuta av härliga sandstränder, vacker natur, en fascinerande historia, en tillmötesgående lokalbefolkning och naturligtvis våra många fina All Inclusive-hotell, med allt som erbjuds: god mat, avkopplande poolområden och roliga aktiviteter för såväl stora som små.

Vi guider här i Turkiet är här för att göra din semester så oförglömlig vi bara kan. Därför kallar vi oss Dream Providers. Kontakta oss om du har några frågor, om du önskar tips om ditt hotell eller destination. Vi ser fram emot att höra från dig!

Nedan hittar du en rad praktiska upplysningar samt inspiration till allt det du kan uppleva här i härliga Turkiet. Dessa sidor uppdateras löpande och vi rekommenderar därför att du går in och läser dem regelbundet.

Holiday Center

Måndag - fredag
10:00 - 19:00
Lördag
10:00 - 19:00


SMS-nummer

+46 704 950 500

Vänligen notera att vårat SMS-service fungerar endast till och från det telefonnumret som är angivet i din bokning.


Telefonnummer

+46 108 108 550


Öppetider visas i lokal tid.
Kom ihåg att du själv står för samtal – och SMS kostnader.

Saker att se och göra

Alanya är svenskarnas favoritresmål i Turkiet, och turismen har ökat stadigt sedan det första hotellet öppnade 1958. Alanya är speciellt känt för sitt härliga klimat och sina fina stränder. Därutöver bjuder staden på stora handelsgator, roliga lokala marknader och barer samt spännande sevärdheter. Skulle du behöva lite omväxling från sol och strand, har Alanya mycket annat att erbjuda!

 

Alanyas borg

Ett besök på den ottomanska borgen från 1200-talet är nästan ett måste på din semester. Borgen har tjänat som både palats och som en del av försvaret mot fiender och pirater. Fästningsanläggningen sträcker sig ända ner till hamnen där du kan se det röda tornet, ett annat av Alanyas berömda kännetecknen, som idag fungerar som ett museum.

 

Dimcay

Den gröna Dim-floden är en enastående naturupplevelse, och här kan du utan problem tillbringa en hel dag. Det har byggts flottar i vattnet, där du kan lapa sol eller avnjuta en god lunch. Vid floden finns även den stora Dim-droppstensgrottan.

 

Damlatas

Om du inte vill åka hela vägen till Dimcay, kan du besöka en mindre droppstensgrotta i Alanyas stadsdel Damlatas. Denna stadsdel är Alanyas äldsta och mest eftertraktade, och här finns även mysiga restauranger och spännande butiker.

 

Shopping

Alanya är ett äkta shoppingparadis. Längs den stora huvudgatan, Atatürk Boulevard, hittar du ett stort utbud av internationella butiker, där det säljs kläder och textilier, lädervaror, smycken, skor och mycket, mycket mer. På "25-metersgatan" hittar du de lokala marknaderna, som oftast är lite billigare. Du kan även besöka Alanyum, Alanyas största shoppingcenter.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Observera att marknadsdagar samt platser kan ändras.

Marknad vid Toptanci Hall

Stort utbud av frukt och grönt. En närliggande gata fungerar som en stor textilmarknad. Marknadsdag varje tisdag.

Marknad vid dolmusstationen, Atatürk Boulevard

Här säljs mest frukt och grönt, men det finns även ett fintutbud av textilier. Marknadsdag varje fredag.

Marknad i Oba

En av Alanyas största marknader med allt från frukt och grönt till souvenirer och textilier. Marknadsdag varje måndag.

 

Stränder
Kleopatrastranden

Kleopatrastranden som ligger väster om borgen, är en fin sandstrand och ett av stadens största dragplåster. Du kan hyra solsängar och parasoller, och här finns massor av restauranger och caféer.

Östra stranden

Östra stranden ligger öster om borgen och är 5 kilometer lång, så här finns gott om plats. Även här kan du hyra solsängar och parasoller och köpa något att äta och dricka under dagens lopp.

Incekum-stranden

Incekum-stranden, som ligger 25 kilometer utanför Alanya, är en av Turkiets bästa stränder. Den är långgrund och väldigt barnvänlig och består av fi nkorning, gyllene sand. Våra hotell Pegasos Resort och Pegasos Royal ligger direkt på denna strand. En del av stranden är tillgänglig för allmänheten.

 

Restauranger och nattliv

Det finns en uppsjö av goda restauranger i Alanya, speciellt i området omkring hamnen. I hamnområdet finns även massor av barer och diskotek, där det är liv och hålligång ända in på småtimmarna.

 

Så tar du dig runt

Det är alltid lätt att få tag på en taxi i Alanya. På de större gatorna finns taxiknappar som du kan trycka på för att tillkalla taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Alanyas stadsbussar är ett trevligt och enkelt sätt att ta sig runt staden med. Bussen kör hela dan, men dessvärre mycket begränsat och vissa fall inte alls på kvällen eller under nattetid. Kostnaden i centrum är mellan 5-10 lira beroende på avståndet man ska åka, betalning sker med busskort som du förköper via KentKart. På de mindre bussarna, som kallas dolmus, som tar dig till de närliggande byar och städer så betalar man kontant direkt till chauffören.

Speciellt för dig som bor utanför Alanya Pegasos Royal, Pegasos Resort, Eftalia Hotellerna, Rubi Platinum samt andra hotell i Incekkum, Avsallar, Okuclarar området ligger alla ca 20-30 min utanför Alanya. Du kan ta buss eller taxi in till Alanya, men har också möjlighet att gå på upptäcktsfärd i dina lokala omgivningar.

Byar som Konakli och Türkler har sina egna små bazarer. Det största utbudet finner du dock i Avsallar, där det finns en mysig handelsgata och flera restauranger och caféer. Varje onsdag är det marknadsdag i Avsallar, där du kan fynda lokala produkter som frukt och grönt, kläder och mycket mer.

Under de romerska kejsarna var Side en blomstrande handelsstad, som bl.a. tjänade stora summor på slavhandel och gladiatorslagsmål i amfiteatern. Arkitektoniska lämningar från stadens storslagna förflutna dominerar än idag gatubilden, och smälter samman med moderna butiker, restauranger och barer. Skulle du behöva lite omväxling från sol och strand, har Side mycket annat att erbjuda! 

 

Side marina

Perfekt för en romantisk kvällspromenad i solnedgången! Strosa längs med strandpromenaden till ljudet av vågorna, och titta förbi ett av de många mysiga caféerna och avnjut en drink eller en kopp kaffe innan kvällsmaten.

 

Apollotemplet och amfiteatern

Apollotemplet är en av de många spännande lämningarna från Sides romerska förflutna. Templet är vackrast i solnedgången, men du kan utan problem få en hel eftermiddag att gå med att gå på upptäcktsfärd bland de gamla romerska gatorna och butikerna i Sides historiska centrum. Missa inte den stora amfiteatern.

 

Manavgat

Den charmiga byn som ligger vid den vackra Manavgatfloden är verkligen värt ett besök. Här kan du bl.a. se traktens största moské och även dess största lokala marknad. Gå även gärna förbi det berömda Manavgat-vattenfallet.

 

Shopping

I de gamla husen i Side centrum finns idag en massa små spännande butiker, där det säljs allt från souvenirer till äkta mattor. I Manavgats centrum ligger också en hel del butiker, restauranger och caféer.

Nova Mall

Nova Mall är det största shoppingcentret i hela Manavgat- och Alanyaområdet. Här finns både turkiska och internationella märken och priserna är fasta. Det finns dessutom en rad restauranger och caféer. Nova Mall ligger lite utanför Side, nära Manavgat, på huvudvägen mellan Antalya och Alanya.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Observera att marknadsdagar samt platser kan ändras.

Marknad i Manavgat

Side-områdets största marknad, där man lätt sätter sprätt på alla fickpengarna bland de många bodar som säljer textilier, souvenirer, läder och mycket mer. En del av marknaden är utpräglad lokal, och här säljs företrädesvis frukt och grönt. Marknadsdag varje måndag och torsdag.

Marknad i Side

Lokal frukt- och gröntmarknad vid den stora moskén. Här finns även ett stort utbud av textilier. Marknadsdag varje lördag.

 

Stränder
Västra stranden

Sides mest barnvänliga strand, som är långgrund och har finkornig sand. De flesta av våra hotell ligger längs denna strand.

Östra stranden

En mer privat strand, där hotellen inte ligger lika nära havet. Vattnet blir snabbare djupt. Det är ofta vid denna strand du hamnar om du bor på ett hotell utan egen strand.

 

Restauranger och nattliv

Den historiska stadskärnan fungerar varje kväll som medelpunkt för ett trevligt nattliv. De bästa restaurangerna hittar du vid marinan, där du kan avnjuta en romantisk middag i solnedgången med utsikt över havet. I samma område ligger åtskilliga bra barer och diskon som har öppet ända in på småtimmarna.

 

Så tar du dig runt

Sides historiska centrum är en bilfri zon, så du måste ta dig utanför de gamla gatorna för att hitta en taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tilbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 5-10 lira för en tur, eller lite mer om du ska åka långt. 

Belek är lika med fridfull harmoni och hög kvalitet på din semester. Området domineras av imponerande lyxhotell och frodiga, natursköna omgivningar med långa sandstränder och gröna skogar. Belek är även känt för sina många fina golfbanor. Skulle du behöva lite omväxling från sol och strand, har Belek-området mycket annat att erbjuda! 

 

Garden of Tolerance

En vacker park i hjärtat av Belek, där en moské, en kyrka och en synagoga ligger sida vid sida som en symbol för tolerans och fridfull samexistens.

 

Golf

I Belek ligger inte mindre än 14 golfbanor i världsklass, och under vår och höst är det fullt med golfare.

 

Perge

Omkring 30 km nordväst om Belek ligger den gamla romerska byn Perge, där du kan gå runt mellan flera tusen år gamla byggnader och bland annat uppleva Perges berömda

 

Shopping

I Beleks centrum finns det gott om shoppingmöjligheter, med allt från klädesaffärer till souvenirbutiker. Vissa butiker har fasta priser och i andra kan man förhandla sig fram till ett pris. Om man har lust att besöka ett shoppingcenter kan man åka till Land of Legends eller in till Antalya, där det finns flera shoppingcenter.

Land Of Legends

Land of Legends är bland annat ett utomhusshoppingcenter på Kadriye-sidan. Priserna är fasta och det finns både turkiska och internationella märken samt restauranger och caféer. Här har du även möjlighet att testa shoppingen på den lokala marknaden. Observera att marknadsdagar samt platser kan ändras.

Marknad i Belek

Lokal marknad där det säljs ett brett utbud av frukt och grönt, textilier, souvenirer och mycket mer. Marknadsdag varje lördag.

Marknad i Kadriye

Beleks grannort där det arrangeras en mindre marknad med frukt, grönt och textilier. Marknadsdag varje tisdag.

 

Stränder

Stranden i Belek består av mörk sand med småsten. Om du vill besöka en strand utanför hotellet kan du exempelvis åka till Belek og Kadriye Beach Park, där det med jämna mellanrum arrangeras strandpartyn.Du kan också ha turen att se havssköldpaddor som kommer upp på stranden för att häcka.

 

Restauranger och nattliv

I Belek centrum finner du ett mindre utbud av restauranger, caféer och barer, men de flesta kvällsaktiviteterna arrangeras på hotellens egna områden. 

 

Så tar du dig runt

Om du vill få tag på en taxi, kontakta gärna receptionen – de hjälper dig gärna att ringa efter en taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg. Det står ofta taxibilar utanför hotellen.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 5-10 lira för en tur, eller lite mer om duska åka långt. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på. 

Under sommarmånaderna kan du också åka med traktor in till Belek centrum och Belek Beach Park. Det är en rolig och uppiggande upplevelse på de varma dagarna.

Antalya är den turkiska Rivierans pulserande huvudstad. En millionstad där det alltid finns något att göra. De flesta av våra hotell ligger i Lara/Kundu, ca 20-30 minuters färd utanför centrum. Antalya är den perfekta kombinationen av en hektisk turkisk storstad med ett stort utbud av sevärdheter och shoppingmöjligheter.

 

Kaleici

Antalyas historiska centrum, Kaleici, ligger som en tidskapsel mitt i den moderna storstaden. Tillbringa en eftermiddag med att strosa bland de mysiga gatorna. Här kan du bland annat se den ursprungliga romerska stadsporten, som uppfördes för nästan 2 000 år sedan, och den romerska hamnen som fortfarande är i bruk. De gamla husen fungerar idag som små mysiga butiker och restauranger.

 

Düden-vattenfallet

Vid Düden-vattenfallet utanför Antalya kan du få en naturupplevelse utöver det vanliga. Här glömmer du helt bort att storstadens stress och jäkt är så nära. Vattenfallet kyler ner temperaturen och atmosfären är vidunderligt uppfriskande. Man kan gå runt vid och bakom vattenfallet och ner i en grotta. Bra skor rekommenderas. Det finns också caféer och restauranger vid vattenfallet. Man betalar ett mindre belopp innan ingången till vattenfallet.

 

Antalya Akvarium

Antalyas nya akvarium är en fascinerande upplevelse för hela familjen. Du går runt i genomskinliga tunnlar under vattnet och kan se exotiska fiskar och hajar komma simmandes från alla håll. Akvariet har även en Snow World där du till exempel kan åka kälke även om temperaturen utanför är 40 grader.

 

Shopping

I den historiska stadskärnan Kaleici kan du gå på upptäcktsfärd i de smala gatorna, där det ligger spännande, lokala butiker som säljer allt från turkiska mattor till brukskonst och sötsaker. Avsluta turen med en välbehövlig drink vid den gamla romerska hamnen, eller fortsätt din shoppingrunda i fina, moderna shoppingcenter, som exempelvis Markantalya som ligger närmst centrum. 

Det finns flera shoppingcenter i Antalya, och de som ligger närmst Kundu heter Terracity i Lara samt Mall of Antalya/Deepo, som ligger vid flygplatsen. Priserna i shoppingcentren är fasta och det finns ett stort utbud av både turkiska och internationella märken. I Kundu finns det också gott om shoppingmöjligheter.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Varje dag arrangeras det marknader på olika ställen runtom i centrum. Nedan kan du läsa mer om marknader närmst våra Lara-hotell.  Observera att marknadsdagar samt -platser kan ändras.

Marknad i Lara

Marknaden arrangeras i närheten av shoppingcentrena Laura och She Mall, och här finns goda möjligheter att spendera alla fickpengarna! De många bodarna säljer allt från textilier, souvenirer, frukt och grönt till olika prylar och krimskrams. Marknadsdag varje lördag.

Marknad i Güzeloba

Här finner du ett stort utbud av frukt, grönt och textilier. Marknadsdag varje fredag.

 

Stränder

Eftersom Antalya är byggt på en klippgrund finns inga vanliga stränder inne i centrum, men staden är omgiven av stränder på båda sidor. Larastranden på hela 12 km. Stranden består av mörk sand och småsten, och vattnet blir relativt snabbt djupt. Om du vill besöka ett strandområde utanför ditt hotell, kan du till exempel åka till Lara Beach Park, där det även finns caféer och barer.

 

Restauranger och nattliv

Antalya är en drömdestination för dig som sätter pris på ett stort utbud av fina restauranger och ett bra nattliv. Speciellt i den gamla stadsdelen och vid den stämningsfulla marinan finns gott om ställen där du kan avnjuta en delikat måltid. Även längs kustvägen i Lara finns det många goda restauranger. Vid Antalyas marina finner du massvis av barer och diskon som är öppna ända in på småtimmarna.

 

Så tar du dig runt

Det är alltid lätt att få tag på en taxi i Antalya. På de större gatorna finns taxiknappar, som du kan trycka på för att tillkalla taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

 

Antalyas stadsbussar är ett trevligt och enkelt sätt att ta sig runt staden med. Bussen kör hela dan, men dessvärre mycket begränsat och vissa fall inte alls på kvällen eller under nattetid. Kostnaden i centrum är mellan 5-10 lira beroende på avståndet man ska åka, betalning sker med busskort som du förköper via AntalyaKart. 

Praktisk information

Det flesta bankomater är märkta med ”ATM" och Euro kan med Internationella Kreditkort eller Debitkort tas ut.

Det bästa är att använda bankomater under dagtid om möjligt (under bankens öppettider), och om möjligt, att använda det som är lokaliserade vid själva banken.

Vid användning av bankomater, tänk på att alltid skydda PIN koden, och som alltid aldrig berätta den personliga koden till någon ”utomstående”.

Var även uppmärksam om en okänd person erbjuder hjälp, eller kommer nära under tiden som ni använder maskinen.

Följ instruktionerna som ges, och om bankomaten skulle behålla ert kort,om du ej har möjlighet att få hjälp på plats direkt från banken, så rekomenderas det att kortet spärras direkt via att ringa till bankens spärrnings tjänst.

Det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller andra föremål som kan vara av kulturellt värde.

De kan vara antika och är då olagliga att ta med sig ut ur landet.

Behöver du komma i kontakt med läkare ber vi dig kontakta oss guider för att försäkra dig om att du kommer till en läkare och ett sjukhus som vi kan gå i god för. Vi vill gärna vara säkra på att du tas om hand ordentligt och att du får den bästa vården. Samtidigt har vi möjlighet att hjälpa dig med eventuella särskilda behov under din sjukdom.

När du söker upp en läkare i utlandet ska du ha med dig ditt pass och dina försäkringspapper. Om du har köpt din reseförsäkring genom oss på Nazar och Allianz, ska du ta med dig ditt resebevis, där din försäkring är registrerad. Detta gäller som försäkringsbevis.

Oftast behöver du betala för läkarbesöket på plats och sen göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Det är därför viktigt att du sparar dina kvitton, både för medicin och för läkarundersökningar, så att du kan ansöka om ersättning för dina kostnader när du kommit hem.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa dig att få fram läkarintyg och/eller kvitton i efterhand.

På vissa stränder flaggas det med olika färger beroende på hur havet och vågorna är just den dagen.

  • Grön flagg betyder att det är fritt att bada.
  • Orange flagg betyder att du badar på egen risk och vid röd flagg är det förbjudet att bada.
  • Blå flagg betyder att stranden är av hög kvalitet och har god säkerhet.

Du bör aldrig simma ut från stranden, simma hellre längs med stranden. Att bada på natten är mycket riskfullt och bör undvikas. Badning i kombination med alkohol är direkt farligt. När du är på stranden bör du aldrig lämna dina värdesaker utan uppsikt. Offentliga stränder och det flesta stränder tillhörande hotellen använder sig utav ett flaggsystem, för att informera om möjliga livräddare på plats.

Ta del av informatinen angående flaggornas betydelse samt allmänna strandregler och information innan du simmar i havet. Vi har samlat mer information under fliken Säkerhet på semestern.

På många ställen i Turkiet är priserna angivna i både lira, euro och dollar, så observera valutan innan du köper något. Kvalitet och garanti varierar beroende på vad och var du handlar. Här har vi samlat några exempel på populära souvenirer. Läs mer om shoppingen på de lokala marknaderna under din semesterdestination.

  • Nazar-ögat är en traditionell turkisk amulett, som sägs skydda mot olyckor och avund.
  • Olivolja av hög kvalitet. Kan köpas på de lokala marknaderna och i olika supermarkets.
  • Ta med dig smaken av Turkiet hem! Köp spännande kryddor på den lokala marknaden.
  • Raki – den klassiska turkiska anislikören, är en av Turkiets nationaldrycker.
  • Vacker brukskonst och keramik finns det gott om i Turkiet, och dessa funkar perfekt som presenter!
  • En traditionell turkisk hamam-handske är ett måste att ta med sig hem. Den tar bort alla döda hudceller och lämnar huden mjuk och ren.

Andra populära produkter att köpa i Turkiet är läder och skinn. Då får dessutom ett bra pris och snabb service när du köper glasögon, solglasögon och kontaktlinser. Prisen på smycken är ofta lägre i Turkiet, för att de är billigare att framställa.

 

 

Turkiet är en timme före Sverige när det är sommartid i Sverige. Både flygtiden samt upphämtningstiden på hotellet är angivna i lokala tider.

SOS Alarm:

112

Polis:

155

Utrikesdepartementet:

Telefon 08-405 10 00

Fax 08-723 11 76

www.ud.se

Sveriges Ambassad i Ankara:

Telefon +90 312 455 41 00

Fax +90 312 455 41 20 | +90 312 455 41 30