Säkerhet på semestern

Vi hoppas att du får en härlig semester och många fina minnen med dig hem.

För att du och alla andra omkring dig ska få en bra semester utan obehagliga överraskningar så har vi ett par goda råd till dig.

Bra att veta på din semester

Balkongdörrarna är som regel gjorda av glas och du bör alltid försäkra dig om huruvida dörren är öppen eller stängd och att låset fungerar som det ska.

Barn under 12 år bör inte vara på balkongen på egen hand.

När du anländer till hotellet rekommenderar vi att du och din familj gör er bekanta med omgivningen och läser samtlig information om brandevakuering på hotellet.

Får du intryck av att det har uppstått brand eller rök ber vi dig att omedelbart kontakta receptionen. Ser du rök ska du varna personalen på hotellet. Om det uppstått brand strax utanför hotellet stänger du alla dörrar och fönster och underrättar personalen.

Glöm inte att hjälpa andra gäster som kan behöva din hjälp i en nödsituation

Du ansvarar själv för dina värdesaker – även på ditt rum.

Därför rekommenderar vi att du använder deponeringsboxen på rummet. Ta inte mer pengar med dig än du behöver när du är på stranden eller vid poolen.

I Medelhavsländerna rör många katter och hundar sig fritt omkring. Vi avråder dig från att klappa herrelösa djur på grund av risken för infektioner. Om en katt eller hund river dig eller slickar på dig bör du tvätta dig noga med tvål och vatten samt kontakta en läkare för rådgivning om det blir infekterat.

Det kan finnas tama djur på hotellet som externa företag använder som underhållning för gästerna. Vi rekommenderar att inte delta i dessa aktiviteter på grund av hälsorisk och för djurens välmående. Vi på Nazar stöttar internationella avtal om djurens välbefinnande och även TUI gruppens mål om etisk behandlig av djur.

På många hotell och runt omkring i städerna hittar du hennatatuerare som ritar tillfälliga tatueringar på huden med svart hennafärg. Vi avråder från dessa tatueringar då färgen innehåller kemiska ämnen som kan vara starkt allergiframkallande.

Barn under 12 år får inte åka hiss ensamma utan ska alltid ha sällskap av en vuxen. Använd inte hiss vid brand.

Magsjuka är ganska vanligt förekommande i länderna kring Medelhavet och det är din skyldighet som gäst på hotellet att hålla god hygien, för din egen och övriga gästers säkerhet. Tvätta alltid händerna innan du äter, gå aldrig barfota – speciellt inte på toaletten, och skölj av dig innan du hoppar i poolen.

Glöm inte att dricka mycket vätska, eftersom vätskebrist ger upphov till magsjuka. Tänk på att alkohol och läsk har en uttorkande effekt på kroppen. Då alla våra hotell har gästernas välbefinnande och säkerhet som högsta prioritet kontrolleras hanteringen av mat och dryck på Nazars hotell dagligen.

Hotellen kontrollerar hygienen genom provtagningar i enlighet med internationell standard och vi på Nazar följer processen mycket noga.

Det finns otaliga utflykter med jeep eller partiell jeepsafari tillgängliga från olika utflyktsleverantörer. Vi avråder, på grund av säkerhetsrisker, från att delta i jeeputflykter, speciellt där jeepar inte körs av leverantören/personalen och inte täckta jeepar.

Om en jordbävning inträffar bör du bevara lugnet och agera snabbt.

Om du befinner dig inomhus:

 • Sök skydd under ett robust bord eller annat där du inte kan träffas av skåp, bokhyllor eller andra fallande föremål. En tom korridor kan också vara ett bra ställe att vistas.
 • Observera att fönsterrutor kan spricka och orsaka glassplitter.
 • Om en brand bryter ut så försök släcka den så fort som möjligt. Se till att lättantändliga föremål förvaras på ett säkert ställe. Det är som regel efterföljande bränder som skapar den största förödelsen när en jordbävning inträffar.
 • Spring inte ut i panik utan vänta till ett bra tillfälle att lämna byggnaden, i förhållande till byggnadens stabilitet samt risken för fallande föremål som glas, tallrikar och liknande.
 • Ta alltid trappan, inte hissen, om en jordbävning inträffat.
 • Håll dörren öppen under jordbävningen, om möjligt, så att du snabbt kan lämna rummet och på förhand planera hur du snabbast kan ta dig ut.

Om du befinner dig utomhus:

 • Försök skydda ditt huvud från fallande föremål, väggar, stolpar osv. En öppen yta rekommenderas.
 • Om du befinner dig i en bil rekommenderar vi att du omedelbart stannar bilen vid vägkanten och att du stannar i bilen för skydd. Parkera inte vid viadukter eller under broar som kan rasa ihop.

Efter jordbävningen:

Var beredd på eventuella efterskalv som kan medföra ytterligare skador. Undvik skadade byggnader som lätt kan kollapsa, och var försiktig om du är tvungen att gå in. Följ eventuella evakueringsinstruktioner från de lokala myndigheterna genom radio och tv och håll dig uppdaterad hos din Nazar-guide.

Vanligt förekommande med mygg under vissa perioder, särskilt trivs de vid hög fuktighet. Observera att myggbett utomlands kan se och bete sig något annorlunda än hemma i Skandinavien då det inte är samma sorts mygg. Det finns myggmaskin eller myggspray att köpa vilket vi rekommenderar att man gör på apoteket.

Precis som hemma är det förstås sunt förnuft som gäller när du tar del av nattlivet på semestern. Några punkter som kan vara bra att tänka på:

 • Gå inte ensam hem på kvällen. Ta sällskap av vänner eller åk taxi.
 • Lämna inte din drink obevakad och ta inte emot drinkar av människor du inte känner.
 • Respektera hotellets regler för när det ska vara tyst på hotellområdet.

Ballongerna fyllda med lustgas har blivit ett allt vanligare berusningsmedel bland ungdomar på semester. Vi vill göra er uppmärksamma på att avstå från dessa ballonger då man aldrig kan garantera innehållet.

Om man i ren form inhalerar lustgas kan det vara livsfarligt enligt hälsomyndigheten och medföra skador.

Det står oftast markerat vid poolkanten hur djup poolen är. Ta alltid reda på hur djup poolen är innan du hoppar i vattnet. Dyk aldrig i poolen. Området kring poolen kan vara halt och vi ber dig vara försiktig när du går här, och hoppa aldrig i vattnet härifrån.

Det flesta hotell använder sig utav färgade flaggor vid poolområdet, för att informera om möjliga Livräddare på plats. De flesta hotell har separata poolregler uppsatta vid poolen. Ta del av informationen angående flaggornas betydelse samt allmänna poolregler, och vi har även samlat mer information I Simsäkerhet på följande sida.

Det flesta vattenrelaterade olyckor kan undvikas genom att ha kännedom om hur man håller sig säker samt att man följer några enkla säkerhetsriktlinjer. Vi har samlat några tips på hur man kan simma säker.

Barn och säkerhet i vattnet

 • Håll alltid ett öga på era barn. Barn ska alltid vara under uppsikt av föräldrar eller vårdnadshavare under tiden det befinner sig i och i närheten av vattnet.
 • Badring eller puffar är rekommenderat att användas på barn, men dessa är inte under några omständigheter en ersättning av vårdnadshavares uppsikt.
 • Hela tiden ha vetskap om vart era barn befinner sig, i eller i närheten av vatten eller i vattenparken eller vattenrutschbanorna.
 • Även om det finns livräddare på plats vid poolområdet, stranden eller vattenparken har föräldrarna eller vårdnadshavaren alltid ansvar för att hålla uppsikt över sina barn som befinner sig i eller nära vattnet. Livräddarna ansvarar över stora ytor, och det är inte deras ansvar att 'hålla koll' på individuella simmare eller barn.

Före simning

 • Läs alla tillgängliga pool- och strandrekommendationer innan du simmar.
 • Kontrollera så att du har kännedom om djupa och grunda områden.
 • Kontrollera om det finns varningsflaggor samt skyltar vid både poolen och stranden så att du har kännedom om vad varningsflaggorna och skyltarna betyder.
 • Området kring poolen kan vara halt, så därför rekommenderas det att ej springa vid poolområdet. Stranden kan under visa tider vara väldigt varm, därför rekommenderas det att använda skor.
 • Simma aldrig i områden som är utmärkta för Vattensportsbåtar och Jetski's, eller områden som är märkta som osäkra.
 • Håll utkik för rev, stora stenar och plötsliga ändringar i vattendjup.
 • Dyk aldrig från stenar, bryggor, trappor samt poolmöbler.
 • Dykning vid poolområden är oftast förbjudet.
 • Även om du har erfarenhet av att simma i en pool, så är det ofta stor skillnad på att simma i havet p.g.a. kallare vatten som gör det anmärkningsvärt svårare att simma samma sträcka som i en pool.
 • Simma aldrig ensam.
 • Simma aldrig efter intag av alkohol samt andra droger.
 • Leta upp information om var och hur du tillkallar hjälp. Tillkalla hjälp om du ser någon ha svårigheter i vattnet.

Viktigt att komma ihåg i vattenparker eller vattenrutschbanor.

 • Varje vattenpark och vattenrutschbana har ofta olika användningsregler, så kom ihåg att läsa all information som finns angiven innan du själv eller dina barn åker och har roligt i vattenrutschbanorna.
 • Läs och följ all säkerhetsinformation angående längd, ålder, simkunskap och hälsa och möjliga begränsningar på grund av möjlig medicinsk historia.
 • Vattenrutschbanor har ofta olika användningssätt, till exempel olika åkpositioner.
 • Vattendjupet för olika vattenrutschbanor är ofta olika.
 • Följ alla regler och rekommendationer som anges, och vid frågor kontakta livräddarna på plats eller någon ur hotellets personal.

Visste du att?

1 av 5 personer känner någon som har hamnat i svårigheter under tiden de har simmat under sin semester.

Kom ihåg att solen vid Medelhavet är mycket stark. Du bör därför vara extra försiktig när du vistas i solen. Mellan kl 12.00 och 16.00 bör du vara extra försiktig och inte vistas i direkt solljus.

Under semesterns första dagar bör du använda hög solfaktor och vistas under parasoll. I takt med att du börjar bygga upp färg kan du sänka solfaktorn något. Var alltid noga med att skydda ditt barns huvud med en hatt eller liknande för att undvika solsting. Det är viktigt att smörja extra hög solfaktor på barns axlar, eller låta dem ha på sig en t-shirt

Trapporna på hotellet kan vara hala och du bör därför alltid hålla i räcket. Var extra försiktig på trapporna runt poolen.

Kranvattnet i medelhavsländerna har en annan bakterieflora än vad vi är vana vid i Sverige.

Därför avråder vi från att dricka kranvattnet och att du istället dricker vatten på flaska eller från vattenstationerna om du bor på ett All Inclusive-hotell. Du kan också köpa vatten i de flesta affärer och restauranger.

På många stränder finns det möjlighet att prova på vattensportsaktiviteter. Vi rekommenderar att du läser igenom villkoren mycket noga innan du provar på någon vattensport.Deras försäkringar anses tillräckliga i Grekland och många andra länder men lever sällan upp till nordisk standard.

Vid uthyrning av utrustning bör du be medarbetaren läsa allt högt för dig och skriva under på ett skriftligt avtal. Det är mycket viktigt att du studerar detta material och sätter in dig i innehållet innan du skriver under.