Historia, kultur, ruiner och en makalös, oexploaterad natur

Olympos utgörs av ett mindre antal små hotell och traditionella, turkiska pensionat som ligger längs en smal väg längst ner i en dal, inte långt från kusten vid de antika ruinerna i kustbyn Lycia i Turkiet. Med lite vilja kan du se Olympos som en mindre landsby, där livet går sin gilla gång. Det finns olika möjligheter för att utforska och njuta av området, eftersom här finns gott om promenadslingor, båtturer och spännande, historiska platser att besöka.

  • Fullständigt lugn och en avslappnad atmosfär
  • Spännande, antika ruiner och historiska upplevelser
  • Natursköna omgivningar i bergigt område
  • Härliga, oexploaterade stränder i vackra omgivningar

Läs mer om

Alanya/IncekumAntalyaBelek eller Side.

Värt att veta om Olympos

För dig som gärna vill uppleva lite kultur och historia på din semester i Olympos, så finns det minst sagt möjlighet för det.

Mount Olympos: Du kan ta en buss till Mount Olympos, och härifrån promenera de ca 45 minuterna till den eviga flamman Chimera, även kallad det brinnande berget. Eldarna vid Mount Olympos är naturliga sådana, som kommer från naturgaser i berget, brinner konstant och självantänder igen, om någon försöker släcka dem. Det är ett intressant naturfenomen och en nästintill spektakulär syn att se dessa eldar, som varierar från små, flimrande lågor till större eldar. Det är ganska betagande, särskilt om du tänker på att dessa eldar har brunnit i tusentals år. Detta kan upplevas både dag- och kvällstid, men det är framför allt när mörkret faller på som de eviga flammorna verkligen kommer till sin rätt.

Demre: Kommer jultomten från Nordpolen eller Turkiet? Många menar att St Nicholas av Myra, som är en viktig, religiös figur i den ortodox katolska tron, egentligen är inspirationskällan till jultomten, så som många av oss känner honom idag. I Demre kan du besöka ”jultomtens gravplats”, ett museum om St Nicholas samt St Nicholas kyrka. Läs mer om St Nicholas och Demre på Wikipedia.

Demre Demre ligger ca 70 kilometer från Olympos.

Bergsklättring: Det vackra, bergiga området är en populär plats för bergsklättring, och på flera ställen i Olympos erbjuds undervisning i detta.

Snorkling: Det är otroligt bra sikt i det turkosa vattnet, och det är därför väldigt populärt att snorkla i området för att uppleva livet under havsytan.

På söndagar är det marknad i närliggande Adrasan, då det främst är lokalt handverk och lokalproducerade matvaror som säljs, och inte de ting du typiskt finner i souvenirbutiker och butiker i turistområdena. Önskar du att shoppa rekommenderar vi en tur till Antalya, där du kan hitta allt du söker i de många shoppingcentra och charmiga butiker som finns i stadens centrum. 

Det finns två stränder i området kring Olympos.

Stranden vid Olympos är en del av ett utgrävningsområde, och det är verkligen en vacker och fin upplevelse att besöka staden, där du går bland ruiner och utgrävningar. Det är en väldigt oexploaterad strand, och omgivningarna gör den till en alldeles särskild plats. Stranden är en stenstrand som inte har mycket skugga. Det kan rekommenderas att medta ett tjockare underlag att ligga på, eftersom stenarna blir tämligen varma. Vänligen notera att det, eftersom stranden ligger i ett utgrävningsområde, ska betalas en mindre avgift för att komma in på området och alltså också till själva stranden.

Adrasan Bay Beach ligger vackert i en fin vik, och även här är det sandstrand och turkost vatten. Här är det möjligt att hyra solsängar och parasoll.

När du bor på The Vegan Lodge går shuttle-bussar till båda stränderna minst en gång om dagen – som utgångspunkt dit på morgonen och hem på eftermiddagen, men detta kan anpassas efter behov. 

Eftersom Olympos ligger i natursköna omgivningar och primärt drar till sig gäster som önskar lugn, ro och tid för avslappning är det inte en plats med barer och diskotek. Olympos är endast en liten landsby, så kanske kan du finna ett litet café längs vägen, men förvänta dig inte ett stort utbud av varken restauranger, caféer eller barer i detta mysiga lilla område. 

Det finns inte många taxibilar i Olympos, och buss är därför det enklaste alternativet när du ska ta dig runt. Ca 200 meter från The Vegan Lodge finns en busshållplats, varifrån bussen i den ena riktningen går till den närliggande byn Adrasan, där det hålls marknad på söndagar. Tar du bussen i den andra riktningen passerar den huvudvägen mot Kemer och Antalya, och här är det möjligt att byta till en annan lokalbuss. Om du vill hyra bil för att utforska området ännu mer kan hotellet vara till hjälp.

Om du åker in till Antalya och vill ta en taxi så finns det taxi-knappar på de större gatorna i staden, som du kan tycka på för att tillkalla en taxi. Oftast kör de med taxameter, men ofta kan du också avtala ett fast pris för en specifik rutt, exempelvis från hotellet till centrum. Kom ihåg att avtala priset på förhand.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder ”proppfullt”) är ett roligt och enkelt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men oftast inte sent om kvällen eller natten. Du betalar omkring 2-5 lira för en resa, om du åker i centrum. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på.

Det finns ingen bankomat i Olympos. Vi rekommenderar att ta ut pengar på flygplatsen vid ankomst till Antalya. Den närmsta staden från Olympos är Kemer (ca 35 kilometer bort), där det finns flera bankomater.

Postkontoret i Turkiet heter PTT. Här kan du växla utländsk valuta till turkisk lira, samt köpa frimärken och SIM-kort. Närmsta PTT ligger i Kemer, ca 35 kilometer bort. För att ringa till Sverige ska du knappa in 0046, och därefter önskat telefonnummer.

Apotek heter eczane på turkiska. Dessvärre finns inget apotek i själva Olympos. Det närmsta apoteket ligger i Kemer, ca 35 kilometer bort. Behöver du en läkare så var vänlig att kontakta personalen på Vegan Lodge för assistans.

Se vårt fina hotell i Olympos här