Utflykter på Rhodos

Nazars guider tipsar om sina favoritutflykter

Följ med på utflykt och upplev Greklands mångfald! Vare sig du gillar sol och avslappning, fartfyllda semesterdagar, vackra naturupplevelser, spännande kultur och historia eller massor med skoj för hela familjen, så har vi en utflykt som passar dig.

Kom till en av oss guider om du vill veta mer eller boka din utflykt. För att ge en överblick har vi delat in våra många utflykter i olika kategorier.

Klicka här för att se vårt program på Rhodos.


Utflykter, utflyktsdagar och priser kan ändras under säsong.

Läs mer om

Fjärilsdalen & Chalki

Båttur till en rofylld ö ingår

I Fjärilsdalen kan du få se hela moln av fjärilar lyfta från träden invid en rofylld bäck. Därefter går färden med båt till den pittoreska grannön Chalki. Den berömda Fjärilsdalen är en av Rhodos mest rofyllda och natursköna platser. Ett litet vattenfall brusar stilla och genom den skogsklädda dalsänkan slingrar sig en bäck som du korsar via små broar. Under sommarmånaderna juni till september lockas tusentals fjärilar hit av trädens söta kåda. Efter att under de svala morgontimmarna ha inlett utflykten med denna fridfulla upplevelse, tar utflyktsbussen dig till hamnen.

Där väntar en båt som tar dig över det glittrande Egeiska havet till Chalki, som är en av Rhodos närmaste grannöar, belägen rakt västerut. När båten stävar in i öns pittoreska lilla hamnstad Nimporio ser du husen klättra uppför kullarna som bänkraderna i en amfiteater. På den fridfulla ön, som en gång var ett blomstrande centrum för fiske efter tvättsvampar, bor numera bara några hundra invånare.

Symi

Heldagstur till en stämningsfull och naturskön ö

Med båt tar resan från Rhodos till Symi ungefär två timmar och när båten närmar sig land rekommenderar vi att du står beredd med kameran för att fånga den vackra ön som denna heldagstur går till. Att se hamnens bebyggelse klättra uppför de branta kullarna när båten närmar sig Symi är en syn att minnas.

Symi var länge en mycket välmående ö tack vare inkomster från skeppsbyggeri och tvättsvampsfiske. Därför finns många ståtliga villor och palats från 1800-talet. Men efter att konjunkturen för fartygsbyggande vänt är många av de ståtliga husen övergivna. Vi tar oss också runt ön till det vackra klostret Panormitis på södra sidan. Där njuter du av den stämningsfulla atmosfären, den svartvita mosaiken på klostergården och den utsökta lilla ortodoxa kyrkan fylld av ikoner och rökelsedoft.

I Symis stad får du gott om tid för att strosa omkring bland trappstegsgränderna, shoppa i småbutikerna och äta lunch på egen hand i någon trevlig taverna med utsikt över hamnen.Vill du ta ett svalkande dopp så rekommenderar vi att du tar en taxi till stranden Pedi Beach.

Lindos & Rhodos stad

Historia och nutid i skön förening

Rhodos främsta och mest besökta sevärdheter förenas i denna utflykt. Du får se både den vita staden Lindos med sitt akropolis och allt det bästa av Rhodos stad. Den lilla staden Lindos är berömd för sin genuint grekiska atmosfär med vita sockerbitshus och blå fönsterluckor. Men det är också en historiskt intressant stad, med ett eget akropolis (ordet betyder ”stadens högsta punkt”) där man finner ruinen av ett antikt Athenatempel och mäktiga försvarsmurar från Johanniterriddarnas tid på ön.

Innan dagen hunnit bli alltför varm bestiger vi akropolishöjden och njuter av den storslagna utsikten mot havet och inlandet. Den som vill kan även gå in på det arkeologiska området. Vi vandrar därefter ner genom staden, i vars vindlande trappstegsgränder du ser vackra mosaikgolv, blomstersmyckade fasader och gummor som sitter utanför sina hus med nål och tråd i högsta hugg. Nere i centrala Lindos får du tid på egen hand för att äta lunch och kanske shoppa lite.

Därefter äntrar vi bussen för att resa mot öns norra spets och Rhodos stad. Vi startar turen i den charmiga Mandrakihamnen, där vi stiger av bussen för att göra en stadsvandring i gamla stan. Denna del av Rhodos stad är som ett enda stort friluftsmuseum av murar med stadsportar, klocktorn, valvbågar, bysantinska kyrkor och även flera moskéer. Längs den berömda ”Riddarnas gata” ligger stormästarpalats och härbärgen från Johanniterriddarnas tid på Rhodos 1306–1519.

Efter rundvandringen får du tid att strosa runt i de pittoreska kvarteren en stund på egen hand, innan vi avslutar dagen med en sightseeingtur med buss genom stadens nyare delar och upp till Monte Smith, som på grund av sitt höga läge ofta även kallas stadens akropolis. Här vill du säkert ta fram kameran för att föreviga den storslagna panoramautsikten.

Här får du se dig om i gränderna och beundra kyrkan Agios Nikolaos vackra mosaiker av svartvita stenar. Samt inte minst kyrkans praktfulla klocktorn, som du säkert la märke till redan under infarten mot Nimporio. Du äter lunch på egen hand. Den som vill kan också bege sig uppför bergen till den numera övergivna gamla huvudstaden Chorio. Där finns en korsriddarborg med en vackert bemålad kapellruin. Vandringen dit tar nästan en timme, så tänk på att packa ner solhatt och vattenflaska. Efter att ha njutit av öns fridfulla och genuina atmosfär, som utgör en stark kontrast till det myllrande Rhodos, återvänder du under eftermiddagen med båt och buss till ditt hotell.

Äventyrssafari

Off-roadäventyr på Rhodos

En actionfylld jeeptur där du får uppleva Rhodos häftiga natur och bergslandskap. Vi besöker även välkända Fjärlisdalen och gör ett stopp vid havet. Vi kör på slingriga vägar genom den välkända 7 Springs Valley och stannar till vid en av Rhodos äldsta kyrkor Fountoukli. Därfter kör vi vidare i snabbt tempo genom Fountoukli-området ner till Fanes Beach. På stranden gör vi ett längre badstopp där du kan ta ett dopp i havet.

Här ordnas en BBQ där kan köpa lunch. Sedan kör vi runt i området vid Fjärilsdalen, ett vackert naturreservat som är hem till tusentals sebraglansspinnar-fjärilar. Sedan beger vi oss off-road från Profitis Ilias ett av Rhodos högsta berg 798 meter över havet. Vi anländer i den charmiga lilla byn Appollona där du kan äta lunch på en av tavernorna. Det sista stoppet gör vi vid öns största sjö Limni Fragmatos Gadoura.

Kryssa på Egeiska Havet

Upplev Rhodos östra kust från havet

Heldagskryssning med badstopp utanför Antony Quinn Bay eller Traganou samt Afandou. Barbeque-lunch på stranden Stegna. Bussen hämtar dig och kör dig till Mandrakihamnen i Rhodos stad där båten väntar. Sedan går färden längs östkusten. Första badstopp gör vi antingen utanför Anthony Quinn Bay eller vid den vackra klapperstensstranden Traganou.

Vi badar direkt från båten. Sedan fortsätter färden till stranden Stegna, där du kan sola och bada innan det blir tid för lunch. Efter lunch tar båten dig vidare mot Afandou Bay och Kalithea, där vi badar från båten, innan vi återvänder till Mandrakihamnen.

Turkiet med Marmaris

Shopping och kultur

Endast en timme med båt tar dig till Turkiet och det färgstarka Marmaris. Här får du tid att besöka basarer, se de vackra träskutorna och slå dig ner på ett mysigt kafé. På förmiddagen avgår båten från Rhodos till hamnen i Marmaris. Här kan du njuta av strandpromenadens kaféer och den charmiga småbåtshamnen med sina traditionella gületbåtar av blankfernissat trä. Turkiet är en stor tillverkare av lädervaror, smycken och mattor. I början av dagen får vi möjligheten att ta del av detta, då vi kommer besöka ett guldcenter, en skinnbutik och en mattilverkare. Du får därefter efter ett par timmar på egen hand för att strosa i den trevliga staden, shoppa, prova turkiska bakverk eller kanske rent av ta ett dopp från stranden. På hemvägen kan du njuta av vyn över den turkiska kusten som ligger så behändigt nära Rhodos.