text

Alanya och Incekum, Antalyakusten, Turkiet

Alanya och närliggande Incekum har härligt klimat med vackra familjehotell och stränder.

Alanya bjuder på stora handelsgator, roliga lokala marknader spännande sevärdheter och inte minst charter i toppklass.

Den mest berömda stranden i stan - den gyllene Kleopatrastranden, som den egyptiska faraon enligt legenden fick i bröllopsgåva från Marcus Antonius är perfekt för dig som reser med barn.

Söker du lugnet passar badorten Incekum bäst, med sina vackra sandstränder, skogarna och bergen. Här trivs familjen i det kristallklara och barnvänliga vattnet och med ett lite långsammare tempo.

Se alla våra hotell i Alanya och Incekum nedan eller läs mer om Antalya/LaraBelek eller Side.

Alla våra hotell i Alanya och Incekum

Stadshotell, lyxhotell, familjehotell med vattenpark eller kanske lägenhetshotell? Vi har det mesta för de flesta i både Alanya och Incekum.

Värt att veta om Alanya

Skulle du behöva omväxling från sol och strand, har Alanya mycket att erbjuda! Vi besöker de bästa sevärdheterna på våra utflykter. Kontakta din guide för ännu mer information.

Alanyas borg

Ett besök på den ottomanska borgen från 1200-talet är nästan ett måste på din semester. Borgen har tjänat som både palats och som en del av försvaret mot fiender och pirater. Fästningen löper ända ner till hamnen fram till det röda tornet – ett landmärke som idag är museum.

Dim Çay

Den gröna Dim-floden är en enastående naturupplevelse, och här kan du utan problem tillbringa en hel dag. Det har byggts flottar i vattnet, där du kan lapa sol eller avnjuta en god lunch. Vid floden finns även den stora Dim-droppstensgrottan.

Damlatas

Om du inte vill åka hela vägen till Dim Çay, kan du besöka en mindre droppstensgrotta i Alanyas stadsdel Damlatas. Denna stadsdel är Alanyas äldsta, och här finns både mysiga restauranger och spännande butiker.

Kleopatrastranden
Kleopatrastranden, som ligger väster om borgen, är en fin sandstrand och ett av stadens största dragplåster. Du kan hyra solsängar och parasoller, och här finns massor av restauranger och caféer.

Östra stranden
Östra stranden ligger öster om borgen och är fem kilometer lång, så här finns gott om plats. Även här kan du hyra solsängar och parasoller och köpa något att äta och dricka under dagens lopp.

Incekum
Incekum-stranden, som ligger 25 kilometer utanför Alanya, är en av Turkiets bästa stränder. Den är långgrund och väldigt barnvänlig och består av finkorning, gyllene sand. Våra hotell Pegasos Resort och Pegasos Royal ligger direkt på denna strand. En del av stranden är tillgänglig för allmänheten.

Alanya är ett äkta shoppingparadis. Längs den stora huvudgatan, Atatürk Boulevard, hittar du ett stort utbud av internationella butiker, där det säljs kläder och textilier, lädervaror, smycken, skor och mycket, mycket mer. På 25-metersgatan, som ligger 25 meter från Atatürk Boulevard, hittar du de lokala marknaderna, som oftast är lite billigare. Du kan även besöka Alanyum, Alanyas största shoppingcenter.

Vill du testa shoppingen på de lokala marknaderna, har du flera möjligheter att välja mellan. Kontakta en av guiderna för ytterligare information. Observera att marknadsdagar samt -platser kan ändras.

Marknad vid Toptanci Hall
Stort utbud av frukt och grönt. En närliggande gata fungerar som en stor textilmarknad. Marknadsdag varje tisdag.

Marknad vid dolmusstationen, Atatürk Boulevard
Här säljs mest frukt och grönt, men det finns även ett fint utbud av textilier. Marknadsdag varje fredag.

Marknad i Oba
En av Alanyas största marknader med allt från frukt och grönt till souvenirer och textilier. Marknadsdag varje måndag.

Det finns en uppsjö av bra restauranger i Alanya, speciellt i området omkring hamnen. Besök till exempel Turkiets enda mikrobryggeri, Red Tower, där du kan avnjuta en middag med direkt utsikt över havet. I hamnområdet finns även massor av barer och nattklubbar, där det är liv och hålligång ända in på småtimmarna.

Det är alltid lätt att få tag på en taxi i Alanya. På de större gatorna finns taxiknappar som du kan trycka på för att tillkalla taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 2-5 lira för en tur om du reser inom centrum. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på.

Bankomater

Dessa finns i Alanya centrum och på nästan alla hotell. Växlingskontor och banker* finns på Alanyas stora huvudgata.

Läkare och apotek

Om du behöver uppsöka läkare kontaktar du en av Nazars guider. Apotek finns på flertalet ställen.

Postkontoret

Posten i Turkiet heter PTT. Här kan du växla* till turkiska lira, köpa frimärken och telefonkort bland annat.

*De flesta växlingskontor, postkontor och banker tar emot euro och dollar men inte svenska kronor.