Flygresa, incheckning och bagage


Betalning på flyget

På Freebird Airlines och SunExpress kan du betala kontant med turkisk lira och euro samt med svenska, danska och norska kronor, beroende på avreseorten. Vi rekommenderar att du betalar med euro (gärna i mindre valörer) för att undvika brist på växelpengar ombord. 
På Freebird Airlines kan du även betala med kort ombord, med VISA eller MasterCard.

På Jettime kan du betala med VISA, MasterCard och Dankort.

På TUIfly Nordic och Aegean Airlines kan du betala kontant med euro samt med svenska, danska och norska kronor. Du kan även betala med VISA och MasterCard.

Norwegian föredrar att du betalar med kort ombord, med VISA eller MasterCard.

Flygbolagen kan ändra sina betalningsregler på flyget utan att vi på Nazar får information, därmed rekommenderas att du själv läser gällande information på ditt flygbolags hemsida.


Bagage

Paketresa med charterflyg

För alla charterresor med Nazar, oavsett flygbolag, gäller att handbagage enligt respektive flygbolags vikt- och storleksgräns ingår, medan incheckat bagage (även här gäller respektive flygbolags vikt- och storleksregler) är ett tillval mot en kostnad. På så sätt kan du som resenär själv välja vad som passar dig bäst och hur mycket du vill betala.

Paketresor Holiday Collection, Nazar Collection, Premium Collection, Value Collection: 250 kr per bagage.
Ospecificerade resor och Lucky 3/4/5/Pegasos: 300 kr per bagage.
Tillköp på flygplatserna i Norden: 400 kr per bagage.
Tillköp på resmålet: flygbolagets regler gäller.

Tänk också på att om två resenärer – som båda valt att köpa till bagage – trots det vill packa i samma väska får denna väga högst 32 kg (med undantag för Norwegian och TUIfly Nordic – se nedan). Eventuell bagageövervikt betalas direkt till flygbolaget.

Barnvagnar ska fällas ihop och förpackas i speciella skyddspåsar som för det mesta finns på flygplatsen (ibland mot betalning). Vi rekommenderar att resenärer med barnvagnar använder Airshells eller liknande produkter eftersom det minskar risken för skador på bagaget. Vissa flygbolag kräver att Airshells eller liknande produkter används för att en skadad barnvagn ska ersättas.

Ta av ömtåliga delar som lätt tar skada, såsom hjul och suffletter. Tänk på att vagnen transporteras i flygets lastrum med annat bagage. Vi rekommenderar alltid att du tecknar en reseförsäkring om du reser med barn- eller sittvagn då flygbolagens ersättningar till gäster för förkommet eller skadat bagage är begränsade.

Vassa föremål som exempelvis sax, kniv och nagelfil får inte medtas i handbagaget. Du får ta med dig en begränsad mängd vätska genom säkerhetskontrollen.

*Reser du på en paketresa med reguljärflyg – se mer längst ner i detta stycket.


Aegean Airlines

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 cm (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 8 kilo per person
Incheckat bagage: Max 23 kilo per person
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Barn under 2 år: Får ha med sig handbagage som väger upp till 6 kilo
Extra bagagevikt & specialbagage: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare. 


Freebird Airlines

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 20 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 8 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 10 kilo per person (ej hand bagage)
Extra bagagevikt & specialbagage: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare. Här finns en guide samt bra information vi rekommenderar att du läser


Jettime

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 20 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 5 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person (inklusive handbagage)
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad. Läs mer här om hur vagnen ska packas.
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 10 kilo per person samt 5 kilo i handbagage
Extra bagagevikt & specialbagage: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare. 


Norwegian

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 10 kilo per person
Incheckat bagage: Max 23 kilo per person.
Observera att även om en eller flera resenärer väljer att packa i en och samma resväska, får väskan fortfarande väga max 23 kilo.
BarnvagnMedtas utan extra kostnad
SpädbarnBarn under 2 år kan checka in 5 kilo per person (inte handbagage)
Extra bagagevikt & specialbagage: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare. 


SunExpress

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 20 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 8 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad för barn 0-23 månader
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 20 kilo per person (ej handbagage)
Extra bagagevikt & specialbagage: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare. Här finns en guide samt bra information vi rekommenderar att du läser


TUIfly Nordic

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 cm (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 5 kilo per person
Incheckat bagage: Max 25 kilo per person (inklusive handbagage). Observera att om två eller fler resenärer väljer att packa i en och samma resväska får den väga max 25 kg.
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 10 kilo per person (ej handbagage)
Extra bagagevikt & specialbagage: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare. 


Paketresor med reguljärflyg  

Här skiljer sig flygbolagens regler åt och viktbegränsningarna kan vara olika. Ibland är incheckat bagage ett frivilligt tillval, ibland ingår det i resans pris. För mer information om vad som gäller, vänligen se flygbolagets hemsida.


Incheckning

Vi rekommenderar att du är på avreseflygplatsen senast 2,5 timmar innan avresa. Ska du flyga med Freebird Airlines eller SunExpress öppnar incheckningen 3 timmar innan avresa, och stänger 1 timme innan. På skärmarna i avgångshallen kan du se var du ska checka in. Kom ihåg att ha med dig ditt resebevis/biljett och pass.

För resor med SunExpress gäller online check-in, vilket är kostnadsfritt. Önskar du checka in vid en bemannad incheckningsdisk kostar det 5€ per person per väg (information om svenska kronor saknas just nu). Online check-in kan göras här (Check-In och Tour Operator). Du kan checka in från 36 – 4,5 timmar innan avresa. Tänk på att online check-in måste göras för resor båda till och från destinationen.

Här finns en guide samt bra information vi rekommenderar att du läser.

Du checkar in online innan du kommer till flygplatsen. Det går inte att checka in via automaterna på flygplatsen. Har du checkat in online, kan du lämna dina resväskor direkt till SunExpress bag drop. Läs gärna mer på SunExpress hemsida.
 

Reguljärflygbiljetter - en personlig värdehandling

En del av våra resor genomförs med reguljärflyg. Numera används endast elektroniska biljetter vid reguljärflyg. Med detta menas att man kan resa ut på sitt pass om man ej har biljett med sig. Biljetten kan skrivas ut från Min Resa-sidan. Huvudresenären ansvarar för att hen är tillgänglig på det telefonnummer eller den e-mailadress som denne meddelat till Nazar, för eventuella viktiga meddelanden.

Den elektroniska biljetten är en personlig värdehandling. Det är viktigt att ditt namn överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du kan nekas ombordstigning och inresa i landet om inte uppgifterna stämmer. 

Anslutningar

Om du bokar anslutningstransport (till exempel inrikesflyg, tåg eller buss) ska det vara minst 4 timmar mellan byte av anslutning och flygning. Under vintertid och om du reser under storhelger bör du ha i åtanke att det kan behövas större marginal och vi rekommenderar dig att ha mer marginal än 4 timmar. Vi rekommenderar även att du köper ombokningsbara biljetter så att du kan boka om din biljett vid en eventuell flygförsening. Vi rekommenderar också att övriga arrangemang är av- och ombokningsbara.


Flygregler för gravida

För samtliga flygbolag gäller andra regler än nedan om man väntar tvillingar, trillingar etc. Kontakta vår kundservice på 0770 777 888 eller info@nazar.se för mer information.

Oavsett graviditetsvecka kan incheckningspersonalen begära att man visar fram ett ”fit to fly-intyg”. Detta gäller alla flygbolag. Kostnaden för ett sådant intyg bekostas av gästen själv.

Observera att reglerna för antal veckor nedan gäller både för ut och hemresa. Om det t.ex. står att gravida kvinnor inte får flyga efter vecka 35 så gäller detta även för hemresan.

Aegean Airlines

Till och med graviditetsvecka 36 går det bra att flyga inom Europa. Observera att också hemresan skall vara inom denna period. Vi rekommenderar starkt att du tar med dig ett läkarintyg på engelska att framvisa vid check in som intygar att du kan flyga. Det ska framgå hur långt framskriden graviditeten är, både till ut- och hemresedatum.

Freebird Airlines

Mellan vecka 0 och 27 gäller inga särskilda restriktioner, vi rekommenderar dock att flygbolaget informeras vid check in om graviditet och du ska kunna framvisa ett läkarintyg på engelska som intygar att du kan flyga. Det ska även framgå hur långt framskriden graviditeten är, både till ut- och hemresedatum.

Mellan 28:e och 35:e veckan in i graviditeten ska nyss nämnda intyg kunna framvisas vid check in.

Efter den 36:e veckan in i graviditeten får du inte flyga.

Notera att läkarintyget ska vara på engelska samt max 15 dagar gammalt.

SunExpress

Mellan graviditetsvecka 0 och 36 gäller inga särskilda restriktioner, men vi rekommenderar att du informerar flygbolaget om din graviditet vid incheckning.

Efter den 36:e graviditetsveckan är flygning inte tillåten. 

För dig som reser med följande flygbolag hänvisar vi till respektive flygbolags egen hemsida för deras regler:

Jettime
Norwegian
SAS Charter
TUIfly Nordic 


Flygförseningar

Trots att flygförseningar är relativt sällsynta kan dåligt väder vid avrese- eller ankomstflygplatsen, tekniska omständigheter eller något helt annat orsaka större eller mindre förseningar. Om denna situation trots allt uppstår kommer Nazars personal, i samarbete med flygbolaget, göra vad de kan för att väntetiden ska bli så behaglig som möjligt för dig och dina medresenärer. 

Vid längre flygförseningar på utresan utgår ersättning enligt branschpraxis för paketresor. Det här sker vid förseningar som överstiger åtta timmar vid ankomst till resmålet.


Rullstol på flyget

Ett begränsat antal rullstolar kan tas med ombord på flyget. Information om rullstol ska ges till våran kundservice vid bokning av resan (senast 48 timmar innan avresa). Om Nazar inte informerats om att du önskar ta med en rullstol på flygningen, kan rullstolen bli avvisad vid incheckningen.


Flygbolag


Aegean Airlines

Aegean Airlines är Greklands största flygbolag. Aegean grundades 1999 och ingår i Star Alliance sedan juni 2010. aegeanair.com  


Freebird Airlines

Freebird Airlines är ett turkiskt flygbolag, specialiserat på chartertrafik. Bolaget bildades 2001 och har samarbetat med Nazar sedan 2004. Bolaget har en ny, modern flotta bestående av bekväma flygplan av typen Airbus 320 och Airbus 321. freebirdairlines.com


Jettime

Jettime är ett danskt flygbolag som startade sin verksamhet 2020. Jettimes flyg är av typen Boeing 737-700 och 737-800. jet-time.se


Norwegian

Norwegian, ett norskt flybolag grundat 1993, flyger både inrikes och utrikes. Norwegian är Nordens största lågprisbolag och har cirka 45% av marknaden i Norge. Flygbolaget har en modern flygplansflotta. norwegian.se


SunExpress

SunExpress är ett turkiskt flygbolag, grundades i 1989 och är ett dotterbolag till Turkish Airlines och Lufthansa. SunExpress har en av Europas mest moderna flygflotta, bestående av typen Boeing 737-800. sunexpress.com


TUIfly Nordic

TUIfly Nordic ingår i världens största charterflygbolagsgrupp, TUI Airlines. Där ingår även TUI Airways i England, TUIfly i Tyskland, Jetairfly i Belgien, Corsairfly i Frankrike och Arkefly i Holland. Den kombinerade flygplansflottan för TUI Airlines består av drygt 150 flygplan, huvudsakligen Boeing 737-800 och Boeing 757-200. tuiflynordic.se


Mat och dryck på flyget (paketresa med charterflyg)

Flygmat ingår inte i resans pris, utan ska förbeställas senast tre dagar innan avresa. Om du önskar specialmat (vegetarisk, gluten- och laktosfritt etc.) måste detta också förbeställas senast tre dagar före avresa.
Observera att dryck kostar extra och betalas i flyget vid beställning.

Mat på flyget serveras i form av en lättare måltid som ibland är kall. Detta kostar 229 kr per vuxen (tur/retur) och 119 kr för barn från 2 upp till 12 år (tur/retur). Barn under 2 år serveras inte mat ombord.

Ska du flyga med SunExpress ska mat förbeställas via deras hemsida, senast 36 timmar innan avresa.

Det är inte tillåtet att ta med egen mat ombord på flyget. Anledningen till detta är bland annat för att minimera städning, kunna kontrollera avfallet av miljöhänsyn samt kunna minimera riskerna och besvär för personer med allergiska besvär. Vi kan inte garantera att våra flygningar är nötfria. Nötter kan förekomma i maten eller tas ombord av andra passagerare.

För bokningar som görs senare än tre dagar innan avresa kan vi inte garantera mat ombord, men vi gör vårt bästa för att kunna arrangera detta.

Har du bokat en paketresa med reguljärflyg kan du på de flesta resor inom Europa köpa snacks eller mindre måltider ombord på flyget utan att förbeställa.

Vill du lägga till mat på flyget i din befintliga bokning? Gå till Min resa eller kontakta vårt Holiday Center.


Taxfree

Charterresa och taxfree hör ihop!

De flesta av oss älskar att handla taxfree när vi ska på semester. Nedan kan du läsa mer om hur du kan beställa taxfree-varor; det varierar nämligen mellan de olika flygbolagen.

Har du bokat en paketresa med reguljärflyg finns taxfree ibland att handla ombord men inte till förköp. Tillvalen kan skilja mellan flygbolagen och du kan se vad som erbjuds på din flygresa genom att logga in på din resa på flygbolagets egen hemsida.

Aegean Airlines

Det finns ingen möjlighet att beställa taxfree-produkter när du flyger med Aegean Airlines. 

Freebird Airlines

Det finns ingen möjlighet att beställa taxfree-produkter när du flyger med Freebird Airlines. 

Jettime

När du flyger med Jettime kan du förbeställa taxfree-varor både till ut- och hemresa. Beställningen kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresa. För exakt information och för beställning av taxfree-varor, logga in i shoppen, genom att klicka här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfree-varor. 

Norwegian

När du flyger med Norwegian kan du inte förhandsbeställa taxfree-varor när du flyger inom EU eller vid vissa sträckor utanför EU. Om taxfree är tillgänligt för din resa kommer en taxfree-katalog att skickas till dig på den adress du uppgav när du bokade din resa, ca 3 veckor innan avresa. Beställning kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresan. För vidare information och beställning av taxfree-varor, logga in i shoppen här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfree-varor.

SunExpress

Det finns ingen möjlighet att beställa taxfree produkter när du flyger med SunExpress. 

TUIfly Nordic

När du flyger med TUIfly Nordic kan du förbeställa taxfree-varor både till ut- och hemresa. Beställningen kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresa. För exakt information och för beställning av taxfree-varor, logga in i shoppen, genom att klicka här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfree-varor. 

Vänligen observera att när du förbeställer taxfree-varor eller köper produkter direkt ombord på flyget så är detta ett avtal mellan dig och flygbolaget. Nazar tar inget ansvar för förbeställningar eller försäljning av taxfree-varor. Skulle något fel uppstå i samband med köp av taxfree-varor ber vi dig vänligast att kontakta flygbolaget direkt.

Tullfrågor

För att veta hur många tullfria varor du kan handla på din semester rekommenderar vi dig att titta på Tullverkets hemsida.


Sittplatser och tillval på flyget

När du flyger med Nazars charterflyg kan du, på de flesta av våra flygningar, förboka sittplatser på flyget. På vissa flygningar finns även möjlighet att förboka andra tillvalstjänster. För information om vad som gäller just för din resa - läs mer här

Har du bokat en paketresa med reguljärflyg har du på en del flygningar möjlighet att förboka platser ombord mot en avgift. Oftast kan du också välja sittplats gratis när du checkar in. Du kan logga in på din resa på flygbolagets egen hemsida för att se vad som gäller för din resa. Ditt referensnummer hittar du vid flygtidsinformationen i ditt resebevis.