Resa med barn

Våra bästa tips till dig som reser med barn

Här har vi samlat de bästa tipsen på saker att tänka på inför din resa med barn, på flyget och under hela semestern. Oavsett om du ska resa med spädbarn, små barn eller större barn är det bra att förbereda sig inför varje del av resan.

På Nazar är vi experter på barnvänliga semestrar. När du reser med barn finns en del att tänka på. Vad du bör packa med dig, hur det är att flyga med barn, och vad försäkringen täcker. 

Ta en titt på våra bästa tips för en perfekt barnsemester!

Vanliga frågor och svar

Rådfråga BVC och din vårdcentral om aktuella vaccinationer. Ibland behöver vaccin som ingår i ordinarie vaccinationsprogram ges tidigare om barnet ska ut och resa.

Alla resedeltagare måste ha ett eget pass eller Id-handling med på resan, även barn och spädbarn.

Hos alla våra flygbolag kan du ta med barnvagn som incheckat bagage på flyget utan extra kostnad. Vi rekommenderar att du packar in vagnen i så kallat Airshell mot en extra kostnad. Vissa hopfällbara resevagnar kan tas med hela vägen till flygplanet. Kontakta ditt flygbolag för att ta reda på vad som gäller under din flygresa.

På alla våra flyg medtas en incheckad barnvagn per barn, utan extra kostnad, utöver ordinarie bagage. Vi rekommenderar att du packar in vagnen i ett så kallat Airshell mot en extra kostnad. 

Ja, du kan flyga med ett förkylt spädbarn. Allmäntillståndet hos barnet är det som avgör om ni kan flyga eller inte. Rådfråga gärna din vårdcentral eller läkare.

Nazars reseförsäkring genom Allianz ersätter dig för vissa nödvändiga och oförutsedda akuta utgifter under din resa. Barn under 2 år ingår i förälderns reseförsäkring. Från 2 år tecknas egen reseförsäkring som är kompletterande till egen hemförsäkring.

Kontakta läkare direkt om du tycker att det behövs. Läkare och sköterska finns tillgängliga på många av våra hotell. Ring våra guider om du behöver hjälp. Ta sedan kontakt med ditt försäkringsbolag.

Vissa av våra barnvänliga större hotell har sulkys att hyra. På enstaka hotell kan man få låna barnvagn utan extra kostnad. Bokar du Nazars Kids Comfort på Pegasos-hotellen ingår en sulky under din vistelse. Kontakta ditt hotell för att ta reda på om de hyr ut barnvagnar.

Flera av våra större hotell säljer blöjor och/eller badblöjor. Vi rekommenderar däremot att alltid ta med blöjor och badblöjor hemifrån. På de flesta hotell är badblöjor obligatoriskt.

På våra Pegasos-hotell i Turkiet, Anastasia Hotel och Apartments på Cypern och på Blue Sea Holiday Village på Rhodos arrangeras Captain Nemos piratklubb för barn mellan 4-11 år. På Pegasos-hotellen finns också ungdomsklubben Chill Out Club, för ungdomar mellan 12-17 år.

Nej. Ingen anmälan krävs till Nazars barn- och ungdomsklubbar.

Inför din resa med barn

För en smidig resa med barn finns flera saker att tänka på. Det kan gälla pass, visum, vaccination, försäkring eller att ta med barnvagn och barnmat.

Bra att ha koll på före avresa

Vaccination

Rådfråga BVC och din vårdcentral om aktuella vaccinationer. Ibland behöver vaccin som ingår i ordinarie vaccinationsprogram ges tidigare om barnet ska ut och resa. Ditt barn kan även behöva vaccin mot sjukdomar som inte ingår i vaccinationsprogrammet.

Fullmakt

För barn under 18 år som reser utan vårdnadshavare krävs ett intyg, en så kallad fullmakt.

Om du reser med barn:

 • som inte är ditt och ni har olika efternamn
 • som ensam vårdnadshavare, utan den andra vårdnadshavaren

behöver du ha relevant dokumentation som visar din relation till barnet samt ett skriftligt tillstånd från barnets föräldrar eller den andra vårdnadshavaren. Detta är för barnets säkerhet och för att undvika förväxlingar.

Pass och visum

Vad gäller för pass och eventuella visum för ditt resmål? Ta reda på det i god tid här.

Reseapotek

Kom ihåg eventuella läkemedel till ditt barn, ta alltid med läkemedlets originalförpackning. Annat nyttigt i reseapoteket är vätskeersättning, D-vitamin och solkräm.

Din reseförsäkring

Vi rekommenderar starkt att teckna en reseförsäkring till ditt barn. Den kan behövas om ditt barn till exempel blir förkylt, eller får öroninflammation när de är på resa. Behöver de plåstras om kontaktar du en sköterska eller läkare genom det hotell du bor på.

Barnvagnar

Det är kostnadsfritt att ta med barnvagn på flyget. Barnvagnen ska checkas in men vissa hopfällbara resevagnar får du oftast ta med till gaten. Barnvagnar finns ibland också att låna på flygplatsen. Läs mer om vad som gäller hos ditt flygbolag.

Om du ska ta med egen barnvagn på resan bör den förpackas i skyddspåse när du checkar in vagnen. Airshell-skyddspåsar finns oftast att hyra på flygplatsen, de minskar risken för skador och smuts. Vi rekommenderar att du tecknar en reseförsäkring om du reser med barn- eller sittvagn.

Bilbarnstolar

Om du ska ta med en bilbarnstol på flyget ska denna checkas in. Ta reda på vilka övriga regler som gäller på just ditt flygbolags hemsida. Tillgång till bilbarnstol vid transfer på din destination kan inte garanteras.

Extra vikt

Får du ta med extra vikt i ditt incheckade bagage när du reser med barn? Ta reda på vad som gäller vid bagageövervikt här.

Barn under två år

Barn som inte fyllt två år vid hemresan betalar 500 kronor om barnet sitter i en vuxens knä på flygen och transferbussen till/från hotellet. Självklart kan du även köpa egen flygstol till barnet. Läs mer om resa med barn under två år finns här

Välling

Vanligtvis finns inte välling i länder vid Medelhavet. Däremot finns ofta bröstmjölksersättning att köpa. Tar du med egen välling får du ofta hjälp att värma den i hotellets restaurang.

Liten packlista inför resan

I handbagaget

 • Mellis som ditt barn tycker om
 • Böcker, spel, målarbok eller surfplatta med filmer och serier - nedladdade och klara
 • Nappar, blöjor och våtservetter
 • Liten handuk eller hushållspapper
 • Plastpåsar att slänga skräp i
 • Kläder till ombyte. En flygresa kan bli kladdig!

I resväskan

 • Myggnät till barnsäng eller barnvagn
 • Barnmat som inte finns på resan eller resmålet. 
 • Haklapp, vällingflaska, pipmugg och bestick 
 • Glöm inte solhatt
 • Sköna och luftiga skor
 • Litet reseapotek med plåster, pincett, termometer och febernedsättande medicin
 • Babyvakt/babymonitor

I ditt barns eget handbagage

 • Gosedjur och filt
 • Solglasögon
 • Dricka
 • Klämmis

Kom ihåg på en solsemester med barn

 • Vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor
 • Täckande badkläder. Gärna en UV-dräkt, och solhatt med skärm och skydd för nacken
 • Simpuffar, simglasögon, badleksaker och badsandaler i plast eller badskor
 • Badblöjor

På flyget – När ditt barn ska flyga

Packa med det ditt barn behöver under flygresan i en egen ryggsäck eller i en skötväska. Bestäm också om barnet ska sitta i knäet eller om du vill köpa till en egen plats åt barnet.

Vad behöver jag tänka på?

Tryckutjämning

Barn kan få ont i öronen av tryckförändringar på flyget därför är det bra att ta med smärtstillande och nässpray. Napp eller en nappflaska kan hjälpa, annars kan barnet försöka gäspa och svälja eller använda öronproppar gjorda för tryckutjämnande. Dessa finns att köpa på apotek.

Vätskor och handbagage

Flygbolagen har regler kring att ta med vätska med ombord. Nappflaskor eller pipmuggar som är tomma går däremot bra, och de kan du fylla med vätska ombord. Ta reda på vilka regler som gäller för din resa här

Mat

Flygbolagen tillåter inte egen mat ombord. Du kan köpa barnmat för barn mellan 2 och 11 år. Barn under två år eller som sitter i en vuxens knä får ingen mat inkluderad. Kom ihåg att alla flygbolag inte har mikrovågsugn på planet.

Läkemedel

Det finns speciella regler för läkemedel i handbagaget och ibland för att ta med det till det land du ska resa till. Ta alltid med läkemedlets originalförpackning.

På destinationen

All Inclusive-resa med barn - vad behöver du veta? Att semestra på våra hotell är ofta lättare än att vara hemma, men det finns saker att tänka på.

Annat bra att tänka på

Vätska

I varma länder bör ditt barn fylla på med mycket vätska. Barn är känsliga för vätskebrist. Är de yngre än ett år har de svårare att reglera temperaturen i kroppen och blir lättare påverkade av värmen.

Mat och dryck

All Inclusive minskar risken för matbakterier. Om du äter ute, tänk på att: Koka vattnet innan det blandas med barnets mat och använd nappflaskor hemifrån Barnet bör äta väl genomstekt eller kokt mat. Undvik råa skaldjur, rå fisk och mat som stått framme i värmen. Vid Medelhavet finns ett härligt utbud av smaskiga frukter, som bör skalas innan barnet äter av dem. Drick vatten från förslutna flaskor, eftersom kranvatten i Medelhavet inte håller samma kvalitet som hemma.

Hygien

Tvätta ditt barns händer noggrant och komplettera med handsprit. Torka av barnvagn, leksaker och annat som barnet kommer i kontakt med.

Solskydd

De flesta större hotell med många faciliteter har solsegel eller soltak över barn- och babypool, men inte alla. Kontakta hotellet du bokat för mer information.

Insekter

Det finns saker du kan göra för att skydda ditt barn mot insektsbett och om barnet får ett bett. Vid insektsbett är det bra att låta bli att klia. Myggmedel används till barn som fyllt tre år.

Pauser i skugga och solskydd

Det här stycket innehåller den kanske viktigaste informationen när du reser med barn till någon av Nazars destinationer.

Tänk på följande under All Inclusive-semestern:

 • Stanna i skuggan med barnen mellan kl. 13.00-15.00 när solen är som starkast
 • Kläder är det bästa solskyddet
 • Solskyddskrämer är inga superhjältar - se dem som ett komplement till solskyddande kläder
 • Barn under 1 år ska hållas i skuggan 
 • Kom också ihåg att barn bränner sig lättare än vuxna

Våra bästa hotell för barn

Pegasos World  |  Pegasos Resort  |  Pegasos Royal  |  Pegasos Club  |
Blue Sea Holiday Village  |  Anastasia Hotel och Apartments

 

Vad du behöver ta med dig hemifrån till våra All Inclusive-hotell varierar men de flesta hotell är barnvänliga och flera är gjorda för barnfamiljer!

På flertalet av våra hotell finns barnstolar i matsalen, möjlighet att värma barnmat där och barnsäng på rummet vid begäran, för barn under två år. Några hotell har helt egna barnbufféer.  

De flesta större hotell erbjuder också barnpassning mot en extra kostnad.

Kids Comfort – Bekvämare semester med barn

Vi vill att barn och deras föräldrar ska ha det bekvämt på semestern!

Pegasos WorldPegasos ResortPegasos Royal och Pegasos Club kan du boka vårt tillägg Kids Comfort där du får flera saker på hotellet som underlättar din resa med barn! 

Du får bland annat:

 • Sulky levererad till rummet 
 • Barnstol på rummet
 • Vattenkokare på rummet

Läs mer om allt som ingår i Kids Comfort.

Att resa med barn med särskilda behov

Att resa med funktionshinder - Här hittar du information och goda råd inför din resa med barn med funktionshinder samt ett formulär inför resor med fysiska funktionshinder.

Att resa med allergi eller matintolerans - Här finns matnyttig information och råd för barn som reser med allergier eller matintolerans. Här finns även formulär för de av våra hotell som är bäst lämpade för gäster med allergier.

Att resa som vegan eller vegetarian - Här hittar du mer info om vårt koncept Vegan Friendly by Nazar, för barn och vuxna som vill välja en grönare livsstil även på semestern.