Hälsa, Pass och Visum

Läkemedel och vaccinationer | Pass och Visum | Valuta | UD

Pass och Visum

Generell information

Alla resedeltagare måste ha ett eget pass med foto med på resan, även barn och spädbarn. Vissa länder accepterar inte provisoriska pass. Passet får inte ha några skador eller förefalla reparerat. Nazar ansvarar inte för följderna av att en resenär saknar giltigt pass.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i passreglerna som kan ha ägt rum efter att denna uppdatering gjorts. För fullständig information om pass hänvisar vi till landets ambassad/konsulat eller till pass-/polismyndigheten.

För vissa länder har man som svensk medborgare, svensk medborgare med utländsk bakgrund samt för utländska medborgare bosatta i Sverige inte automatisk inreserätt. För fullständig information om visum hänvisar vi till landets ambassad eller konsulat. Nazar kan inte ansvara för följderna av att en resenär saknar visum. Observera att nedanstående visumupplysningar för Nazars paketresor, omfattande 1 eller 2 veckors resor, kan komma att ändras.

För dig som reser med reguljärflyg

Observera att om ni/du reser med reguljärflyg med en mellanlandning i t.ex. London, så kan flygbolaget kräva kompletterande information. Om detta gäller er/din resa, så ser ni/du vilken information som behövs, när ni/du loggar in med flygbolagets bokningsnummer på deras egen hemsida. 


Särskilt för Turkiet:

Pass
Passet ska vid utresedagen från Sverige ha en giltighetstid över 150 dagar.
 
För information om vad som gäller vid provisoriska pass hänvisar vi till landets ambassad/konsulat och till pass/polismyndigheten. Nazar kan inte ansvara för följderna om en resenär saknar giltigt pass.

Ny passlag i Turkiet sedan 31 december 2012: Alla som reser in i landet måste ha minst en tom sida i passet (med hänsyn till de turkiska myndigheternas in– och utresestämplar). Om passet inte har minst en hel tom sida, har myndigheterna rätt att neka inträde till landet.
 

Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum.

Nazar kan inte påverka eventuella ändringar/uppdateringar av visumreglerna som kan göras av de turkiska myndigheterna. (Vi uppdaterar information löpande här så snart vi mottager detta). Observera att det kan finnas andra privata aktörer som återförsäljare av visum på internet, dessa kan ta mer högre avgifter och varken Nazar eller turkiska myndigheter kan ta ansvar för dessa. Vi hänvisar endast till länken ovan, som även finns i ditt resebevis.

Nazar ansvarar inte för visumansökningar. Det är resenärens eget ansvar att ta del av de informationer och regler som finns. Nazar återbetalar inte oanvänt visum. Vid en eventuell ombokning av resan är det gästens ansvar att se till att giltigt visum finns.

För fullständig information om visum hänvisar vi till landets ambassad eller konsulat. Nazar kan inte ansvara för följderna av att en resenär saknar visum.

Har du annat än nordiskt pass, är du själv ansvarig för att ta reda på gällande regler för inresa till Turkiet. Observera att det kan finnas speciella regler för vilka ankomstflygplatser som måste användas i Turkiet. 
 

Särskilt för Grekland och Cypern: 

Pass / ID-kort
Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Vid in- och utresa sker ID-kontroll och många hotell har vid incheckning krav på att man som gäst kan styrka sin identitet med hjälp av passet. 

Det nationella identitetskortet, som utfärdas av Polisen och som gäller för resa inom Schengenområdet är en fullgod resehandling i form av ett ID-kort och som styrker såväl innehavarens identitet som medborgarskap. Observera att ett svenskt körkort ej är en godkänd id-handling för resor och skiljer sig från det som kallas nationellt id-kort. 

Visum 
Nordiska medborgare behöver inget visum.


Läkemedel och Vaccinationer

Vid utlandsresa krävs intyg för att medföra narkotikaklassade läkemedel. Kontakta landets ambassad eller konsulat för att kontrollera vilka regler som gäller. Ta alltid med läkemedlets originalförpackning. Rådgör med vaccinationscentral eller läkare om eventuella rekommendationer angående vaccination. 


Valuta

Vi vill göra dig uppmärksam på att du inte kan växla pengar på alla hotell och att de flesta hotell inte har uttagsautomater.
 

Turkiet

Turkiets officiella valuta är turkisk lira, men kontanter i euro och dollar är användbara nästan överallt. De flesta växlingskontor och banker tar inte emot svenska kronor. Uttagsautomater för turkisk lira finns överallt och i vissa av dem kan du även ta ut euro och dollar. De flesta av våra All Inclusive-hotell tar emot kontanter i turkiska lira och euro men även kreditkort. De flesta butiker och restauranger accepterar de vanligaste internationella kreditkorten.
 

Grekland

På Rhodos används euro som valuta.

Cypern

På Cypern används euro som valuta.

 


UD

På Nazar är säkerheten för våra gäster och personal av högsta prioritet och vi följer noga utvecklingen på våra resmål. Detta innebär bland annat daglig kontakt med vår personal på de olika destinationerna samt regelbunden kontakt med relevanta myndigheter.

Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Läs mer om utrikesdepartementets reserekommendationer på ud.se