text

Side, Antalyakusten, Turkiet

Barnvänliga semestrar vid antika ruiner och långa stränder

Under de romerska kejsarna var Side en blomstrande handelsstad, som bland annat tjänade stora summor på handel och gladiatorslagsmål i amfiteatern. Arkitektoniska lämningar från stadens storslagna förflutna dominerar än idag gatubilden, och smälter samman med moderna butiker, restauranger och barer.

Se alla våra hotell i Side nedan eller läs mer om Alanya/IncekumAntalya/Lara eller Belek.

Alla våra hotell i Side

Storslaget vattenparkshotell, intimt familjehotell eller generös All Inclusive med underbar utsikt? Vi har det du vill ha vad du än vill ha.

Värt att veta om Side

Side marina

Perfekt för en romantisk kvällspromenad i solnedgången! Strosa längs med strandpromenaden till ljudet av vågorna, och titta förbi ett av de många mysiga caféerna och avnjut en drink eller en kopp kaffe innan kvällsmaten.

Apollotemplet och amfiteatern

Apollotemplet är en av de många spännande lämningarna från Sides romerska förflutna. Templet är vackrast i solnedgången, men du kan utan problem få en hel eftermiddag att gå genom att gå på upptäcktsfärd bland de gamla romerska gatorna och butikerna i Sides historiska centrum. Missa inte heller den stora amfiteatern.

Manavgat

Den charmiga byn som ligger vid den vackra Manavgat-floden är verkligen värd ett besök. Här kan du bland annat se traktens största moské och även dess största lokala marknad. Gå gärna förbi det berömda Manavgat-vattenfallet.

Västra stranden

Sides mest barnvänliga strand, som är långgrund och har finkornig sand. De flesta av våra hotell ligger längs denna strand.

Östra stranden

En mer privat strand, där hotellen inte ligger lika nära havet. Vattnet blir snabbare djupt. Det blir ofta hit du kommer för att bada om du bor på ett hotell utan egen strandremsa.

I de gamla husen i Side centrum finns idag en massa små spännande butiker, där det säljs allt från souvenirer till äkta mattor. Utanför staden finns flera outletcenter, där du kan köpa kläder och textilier till fördelaktiga priser. Våra samarbetspartners erbjuder gratis transport fram och tillbaka. Kontakta din guide för mer information.

Vill du testa shoppingen på den lokala marknaden, har du flera möjligheter att välja mellan. Kontakta en av guiderna för ytterligare information. Observera att marknadsdagar samt -platser kan ändras.

Marknaden i Manavgat

Side-områdets största marknad, där man lätt sätter sprätt på alla fickpengarna bland de många bodar som säljer textilier, souvenirer, läder och mycket mer. En del av marknaden är utpräglad lokal, och här säljs företrädesvis frukt och grönt. Marknadsdag varje måndag och torsdag.

Marknaden i Side

Lokal frukt- och gröntmarknad vid den stora moskén. Här finns även ett stort utbud av textilier. Marknadsdag varje lördag.

Den historiska stadskärnan fungerar varje kväll som medelpunkt för ett trevligt nattliv. De bästa restaurangerna hittar du vid marinan. Besök till exempel Orfoz Restaurant, där du kan avnjuta en romantisk middag i solnedgången med utsikt över havet. I samma område ligger åtskilliga bra barer och nattklubbar som har öppet ända in på småtimmarna.

Sides historiska centrum är en bilfri zon, så du måste ta dig utanför de gamla gatorna för att hitta en taxi. De flesta taxibilarna kör med taxameter, men ofta kan ni komma överens om ett fast pris för en specifik rutt, till exempel från ditt hotell till centrum. Kom ihåg att bestämma ett pris i förväg.

Lokalbussen dolmus (namnet betyder proppfull) är ett roligt och lätt sätt att ta sig runt på. Bussarna kör fram och tillbaka hela dagen, men kör oftast inte sent på kvällen och natten. Det kostar omkring 2-5 lira för en tur, eller lite mer om du ska åka långt. Om du tar en dolmus in till Side, släpps du av vid busstationen lite utanför centrum, och så kan du promenera sista biten, eller byta till en mindre shuttlebuss. Du betalar direkt till chauffören när du stiger på.

Bankomater

Finns i Side centrum och på nästan alla hotell. Växlingskontor och bank* finns i Side centrum eller i grannorten Manavgat.  

Läkare och apotek 

Om du behöver uppsöka läkare kontaktar du en av Nazars guider. Apotek finns flera på de flesta orter.

Postkontoret

Posten i Turkiet heter PTT. Här kan du växla* till turkiska lira, köpa frimärken och telefonkort bland annat.

*De flesta växlingskontor, postkontor och banker tar emot euro och dollar men inte svenska kronor.