Flygresa och bagage


Betalning på flyget | Bagage | Incheckning | Flygregler för gravida | Flygförseningar | Rullstol på flyget | Flygbolag | Mat och dryck på flyget | Sittplatser och tillval på flyget | Tax FreeBetalning på flyget

På Freebird Airlines kan du betala kontant med turkisk lira och euro samt med svenska, danska och norska kronor, beroende på avreseorten. Vi rekommenderar att du betalar med euro (gärna i mindre valörer) för att undvika brist på växelpengar ombord. Observera att det är endast taxfreevaror som kan betalas med VISA eller MasterCard.

På Jettime kan du betala med VISA, MasterCard och Dankort.

På TUIfly Nordic, SAS Charter, Aegean Airlines och BH Air kan du betala kontant med euro samt med svenska, danska och norska kronor. Du kan även betala med VISA och MasterCard, och på SAS Charter kan du dessutom betala med Diners och American Express.

Norwegian föredrar att du betalar med kort ombord, med VISA eller MasterCard.

På flygningar med Finnair accepteras kontanter i euro och i svenska kronor. Största sedlarna som accepteras är 200 € och när mynt används accepteras endast euro. Du kan även betala med Mastercard, VISA (ej visa Electron), American Express, Diners Club och Eurocard. Vid betalning med kreditkort är gränsen 800€.

På Turkish Airlines ingår snacks och dryck. Det går ej att köpa taxfree på flyget eller på förhand. Vi ber er vänligen att kolla flygbolagens egen hemsida för mer information.

Flygbolagen kan ändra sina betalningsregler på flyget utan att vi på Nazar får information, därmed rekommenderas att du själv läser gällande information på ditt flygbolags hemsida.


Bagage

Paketresa med charterflyg

För alla charterresor med Nazar, oavsett flygbolag, gäller att handbagage enligt respektive flygbolags vikt- och storleksgräns ingår, medan incheckat bagage (även här gäller respektive flygbolags vikt- och storleksregler) är ett tillval mot en kostnad. På så sätt kan du som resenär själv välja vad som passar dig bäst och hur mycket du vill betala.

Paketresor Holiday Collection, Nazar Collection, Premium Collection, Value Collection: 200 kr per bagage.
Ospecificerade resor och Lucky 3/4/5/Pegasos: 300 kr per bagage.
Tillköp på flygplatsen: 400 kr per bagage.

Har du bokat din resa t.o.m. den 27/2-20, ingår bagage i resans pris, enligt respektive flygbolags vikt- och storleksgräns.

Tänk också på att om två resenärer – som båda valt att köpa till bagage – trots det vill packa i samma väska får denna väga högst 32 kg (med undantag för Norwegian och BH Air – se nedan). Eventuell bagageövervikt betalas direkt till flygbolaget.

Barnvagnar ska fällas ihop och förpackas i speciella skyddspåsar som för det mesta finns på flygplatsen (ibland mot betalning). Vi rekommenderar att resenärer med barnvagnar använder Airshells eller liknande produkter eftersom det minskar risken för skador på bagaget. Vissa flygbolag kräver att Airshells eller liknande produkter används för att en skadad barnvagn ska ersättas.

Ta av ömtåliga delar som lätt tar skada, såsom hjul och suffletter. Tänk på att vagnen transporteras i flygets lastrum med annat bagage.

Vi rekommenderar alltid att du tecknar en reseförsäkring om du reser med barn- eller sittvagn då flygbolagens ersättningar till gäster för förkommet eller skadat bagage är begränsade.

Vassa föremål som exempelvis sax, kniv och nagelfil får inte medtas i handbagaget. Du får ta med dig en begränsad mängd vätska genom säkerhetskontrollen.

*Reser du på en paketresa med reguljärflyg – se mer längst ner i detta stycket.

Aegean Airlines

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 cm (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 8 kilo per person
Incheckat bagage: Max 23 kilo per person
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Barn under 2 år: Får ha med sig handbagage som väger upp till 6 kilo
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

BH Air

Maxmått på handbagage: 60 x 40 x 30 cm (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 7 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person. Observera att om två eller flera personer väljer att packa i samma resväska får den väga max 30 kilo
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Barn under 2 år: Får ej ha med sig eget bagage
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

Freebird Airlines

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 20 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 8 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 10 kilo per person (ej hand bagage)
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

Jettime

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 20 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 5 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person (inklusive handbagage)
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad. Läs mer här om hur vagnen ska packas.
Spädbarn: Barn under 2 år får ta med sig handbagage som väger max 5 kilo.
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

Norwegian

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 10 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person. OBS! Endast en väska per person med maxvikt 20 kilo. Observera att även om en eller flera resenärer väljer att packa i en och samma resväska, får väskan fortfarande väga max 20 kilo. För väskor som väger mer än 20 kilo betalas övervikt per kilo i samband med incheckningen. Om du har mer än totalt två väskor, oavsett vikt, betraktas det också som övervikt. Vet du redan innan avresa att du kommer checka in flera väskor, kan detta köpas direkt via Norwegians hemsida.
BarnvagnMedtas utan extra kostnad
SpädbarnBarn under 2 år kan checka in 5 kilo per person (inte handbagage)
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

SAS Charter

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 5 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person (inklusive handbagage)
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad för barn 0-23 månader
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 10 kilo per person (ej handbagage)
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

TUIfly Nordic

Maxmått på handbagage: 55 x 40 x 23 cm (1 handbagage per person)
Max antal kilo för handbagage: 5 kilo per person
Incheckat bagage: Max 20 kilo per person (inklusive handbagage)
Barnvagn: Medtas utan extra kostnad
Spädbarn: Barn under 2 år kan checka in 10 kilo per person (ej handbagage)
Golfutrustning: Bokas och betalas innan avresa direkt hos flygbolaget. Klicka här för att komma vidare.

 

Paketresor med reguljärflyg  

Här skiljer sig flygbolagens regler åt och viktbegränsningarna kan vara olika. Ibland är incheckat bagage ett frivilligt tillval, ibland ingår det i resans pris. För mer information om vad som gäller, vänligen se flygbolagets hemsida.


Incheckning

Vi rekommenderar att du är på avreseflygplatsen senast 2 timmar innan avresa, 3 timmar innan avresa för resor till och från Rhodos. På skärmarna i avgångshallen kan du se var du ska checka in. Kom ihåg att ta med dig ditt resebevis/biljett och pass.

Reguljärflygbiljetter - en personlig värdehandling

En del av våra resor genomförs med reguljärflyg. Numera används endast elektroniska biljetter vid reguljärflyg. Med detta menas att man kan resa ut på sitt pass om man ej har biljett med sig. Biljetten kan skrivas ut från Min Resa-sidan. Huvudresenären ansvarar för att hen är tillgänglig på det telefonnummer eller den e-mailadress som denne meddelat till Nazar, för eventuella viktiga meddelanden.

Den elektroniska biljetten är en personlig värdehandling. Det är viktigt att ditt namn överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du kan nekas ombordstigning och inresa i landet om inte uppgifterna stämmer.

 

Anslutningar

Om du bokar anslutningstransport (till exempel inrikesflyg, tåg eller buss) ska det vara minst 3 timmar mellan byte av anslutning och flygning. Under vintertid och om du reser under storhelger bör du ha i åtanke att det kan behövas större marginal och vi rekommenderar dig att ha mer marginal än 3 timme. Vi rekommenderar även att du köper ombokningsbara biljetter så att du kan boka om din biljett vid en eventuell flygförsening. Vi rekommenderar också att övriga arrangemang är av- och ombokningsbara.


Flygregler för gravida

För samtliga flygbolag gäller andra regler än nedan om man väntar tvillingar, trillingar etc. Kontakta vår kundservice på 0770 777 888 eller info@remove-this.nazar.se för mer information.

Oavsett graviditetsvecka kan incheckningspersonalen begära att man visar fram ett ”fit to fly-intyg”. Detta gäller alla flygbolag. Kostnaden för ett sådant intyg bekostas av gästen själv.

Observera att reglerna för antal veckor nedan gäller både för ut och hemresa. Om det t.ex. står att gravida kvinnor inte får flyga efter vecka 35 så gäller detta även för hemresan.

Aegean Airlines

Till och med graviditetsvecka 36 går det bra att flyga inom Europa. Observera att också hemresan skall vara inom denna period. Vi rekommenderar starkt att du tar med dig ett läkarintyg på engelska att framvisa vid check in som intygar att du kan flyga. Det ska framgå hur långt framskriden graviditeten är, både till ut- och hemresedatum.

Freebird Airlines

Mellan vecka 0 och 27 gäller inga särskilda restriktioner, vi rekommenderar dock att flygbolaget informeras vid check in om graviditet och du ska kunna framvisa ett läkarintyg på engelska som intygar att du kan flyga. Det ska även framgå hur långt framskriden graviditeten är, både till ut- och hemresedatum.

Mellan 28:e och 35:e veckan in i graviditeten ska nyss nämnda intyg kunna framvisas vid check in, och intyget får inte vara äldre än 7 dagar, varken för ut- eller hemresa. 

Efter den 35:e veckan in i graviditeten får du inte flyga.

Notera att läkarintyget ska vara på engelska samt max 15 dagar gammalt.

 

För dig som reser med följande flygbolag hänvisar vi till respektive flygbolags egen hemsida för deras regler:

Jettime
Norwegian
SAS Charter
TUIfly Nordic 
Turkish Airlines
Finnair


Flygförseningar

Trots att flygförseningar är relativt sällsynta kan dåligt väder vid avrese- eller ankomstflygplatsen, tekniska omständigheter eller något helt annat orsaka större eller mindre förseningar. Om denna situation trots allt uppstår kommer Nazars personal, i samarbete med flygbolaget, göra vad de kan för att väntetiden ska bli så behaglig som möjligt för dig och dina medresenärer.

 

Vid längre flygförseningar på utresan utgår ersättning enligt branschpraxis för paketresor. Det här sker vid förseningar som överstiger åtta timmar vid ankomst till resmålet.


Rullstol på flyget

Ett begränsat antal rullstolar kan tas med ombord på flyget. Information om rullstol ska ges till våran kundservice vid bokning av resan (senast 48 timmar innan avresa). Om Nazar inte informerats om att du önskar ta med en rullstol på flygningen, kan rullstolen bli avvisad vid incheckningen.


Flygbolag

Aegean Airlines

Aegean Airlines är Greklands största flygbolag. Aegean grundades 1999 och ingår i Star Alliance sedan juni 2010. aegeanair.com 
 

Freebird Airlines

Freebird Airlines är ett turkiskt flygbolag, specialiserat på chartertrafik. Bolaget bildades 2001 och har samarbetat med Nazar sedan 2004. Bolaget har en ny, modern flotta bestående av bekväma flygplan av typen Airbus 320 och Airbus 321. freebirdairlines.com

Jettime

Jettime är ett danskt flygbolag som startade sin verksamhet 2020. Jettimes flyg är av typen Boeing 737-700 och 737-800. jet-time.se

Norwegian

Norwegian, ett norskt flybolag grundat 1993, flyger både inrikes och utrikes. Norwegian är Nordens största lågprisbolag och har cirka 45% av marknaden i Norge. Flygbolaget har en modern flygplansflotta. norwegian.se

SAS Charter

Sas har med mer än 50 års erfarenhet blivit Skandinaviens ledande flygbolag, känt för sin höga säkerhet och kvalitet. Genom tiderna har SAS blivit kända för sin innovativa och nytänkande service, och har på de senaste åren flera gånger blivit utnämnd till Sveriges bästa charterflygbolag. sas.se

 
TUIfly Nordic

TUIfly Nordic ingår i världens största charterflygbolagsgrupp, TUI Airlines. Där ingår även TUI Airways i England, TUIfly i Tyskland, Jetairfly i Belgien, Corsairfly i Frankrike och Arkefly i Holland. Den kombinerade flygplansflottan för TUI Airlines består av drygt 150 flygplan, huvudsakligen Boeing 737-800 och Boeing 757-200. tuiflynordic.se

Turkish Airlines

Turkish Airlines startades 1933 och är Turkiets nationella flygbolag. Bolaget är baserat i Istanbul och flyger idag till mer än 300 destinationer i över 120 länder. Turkish Airlines är medlem i Star Alliance. turkishairlines.com

Finnair

Finnair startades 1923 och är idag en av Europas mest moderna flotta med över 80 flygplan. Idag flyger Finnair till över 100 destinationer och är medlem i oneworld, som består av flera världsledande flygbolag som sätter stor fokus på servicenivå och bekvämlighet till sina resenärer. finnair.com


Mat och dryck på flyget (paketresa med charterflyg)

Flygmat ingår inte i resans pris, utan ska förbeställas senast tre dagar innan avresa. Mat på flyget serveras i form av en lättare måltid som ibland är kall. Detta kostar 229 kr per vuxen (tur/retur) och 119 kr för barn upp till 12 år (tur/retur). Observera att dryck kostar extra och betalas i flyget vid beställning.

Om du önskar specialmat (vegetarisk etc) måste detta förbeställas senast tre dagar före avresa.

Det är inte tillåtet att ta med egen mat ombord på flyget. Anledningen till detta är bland annat för att minimera städning, kunna kontrollera avfallet av miljöhänsyn samt kunna minimera riskerna och besvär för personer med allergiska besvär. Vi kan inte garantera att våra flygningar är nötfria. Nötter kan förekomma i maten eller tas ombord av andra passagerare.

För bokningar som görs senare än tre dagar innan avresa kan vi inte garantera mat ombord, men vi gör vårt bästa för att kunna arrangera detta.

Har du bokat en paketresa med reguljärflyg kan du på de flesta resor inom Europa köpa snacks eller mindre måltider ombord på flyget utan att förbeställa.


Sittplatser och tillval på flyget

När du flyger med Nazars charterflyg kan du, på de flesta av våra flygningar, förboka sittplatser på flyget. På vissa flygningar finns även möjlighet att förboka andra tillvalstjänster. För information om vad som gäller just för din resa - läs mer här.

Har du bokat en paketresa med reguljärflyg har du på en del flygningar möjlighet att förboka platser ombord mot en avgift. Oftast kan du också välja sittplats gratis när du checkar in. Du kan logga in på din resa på flygbolagets egen hemsida för att se vad som gäller för din resa. Ditt referensnummer hittar du vid flygtidsinformationen i ditt resebevis.


Taxfree

Charterresa och taxfree hör ihop!

De flesta av oss älskar att handla taxfree när vi ska på semester. Nedan kan du läsa mer om hur du kan beställa taxfreevaror; det varierar nämligen mellan de olika flygbolagen.

Har du bokat en paketresa med reguljärflyg finns taxfree ibland att handla ombord men inte till förköp. Tillvalen kan skilja mellan flygbolagen och du kan se vad som erbjuds på din flygresa genom att logga in på din resa på flygbolagets egen hemsida.

Aegean Airlines

Det finns ingen möjlighet att beställa taxfree produkter när du flyger med Aegean Airlines.
 

BH Air

Det finns ingen möjlighet att beställa taxfree produkter när du flyger med BH Air.
 

Freebird Airlines

När du flyger med Freebird Airlines kan du förbeställa taxfreevaror till hemresan (ej utresan). Beställningen kan göras 30-2 dagar innan flygavgång och du betalar i samband med beställningen med VISA eller MasterCard. För beställning, klicka här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfreevaror.

 

Jettime

När du flyger med Jettime kan du förbeställa taxfreevaror både till ut- och hemresa. Beställningen kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresa. För exakt information och för beställning av taxfreevaror, logga in i shoppen, genom att klicka här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfreevaror.

 

Norwegian

När du flyger med Norwegian kan du inte förhandsbeställa taxfree-varor när du flyger inom EU eller vid vissa sträckor utanför EU. Om taxfree är tillgänligt för din resa kommer en taxfree-katalog att skickas till dig på den adress du uppgav när du bokade din resa, ca 3 veckor innan avresa. Beställning kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresan. För vidare information och beställning av taxfree-varor, logga in i shoppen här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfreevaror.

SAS Charter

När du flyger med SAS kan du förhandsbeställa taxfree-varor både till ut- och hemresan. Beställning kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresan. För vidare information och beställning av taxfree-varor, logga in i shoppen här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfreevaror.

 

TUIfly Nordic

När du flyger med TUIfly Nordic kan du förbeställa taxfreevaror både till ut- och hemresa. Beställningen kan göras 30-5 dagar innan avresa för både ut- och hemresa. För exakt information och för beställning av taxfreevaror, logga in i shoppen, genom att klicka här. Ombord på flygen finns ett begränsat urval av taxfreevaror.
 

Vänligen observera att när du förbeställer taxfreevaror eller köper produkter direkt ombord på flyget så är detta ett avtal mellan dig och flygbolaget. Nazar tar inget ansvar för förbeställningar eller försäljning av taxfreevaror. Skulle något fel uppstå i samband med köp av taxfreevaror ber vi dig vänligast att kontakta flygbolaget direkt.

Tullfrågor

För att veta hur många tullfria varor du kan handla på din semester rekommenderar vi dig att titta på Tullverkets hemsida.